Seznam izbranih knjig je natisnjen na zgibanki in kazalki, dostopen pa je tudi na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana, namenjene projektu Mesto bere. Člani Mestne knjižnice Ljubljana bodo na tej strani našli tudi obrazec za spletno pošiljanje prebranih knjig ter dostop do knjižničnega kataloga Cobiss, kjer bodo izvedeli, če je knjiga v njihovi knjižnici še prosta. Knjigo bodo prek spletne strani lahko tudi rezervirali, je pojasnila vodja projekta.

V okviru projekta, ki se bo sklenil na svetovni dan knjige, 23. aprila, bodo ponudili tudi pester spremljevalni program. V prvem mesecu projekta bodo v ljubljanskih knjižnicah pripravili pogovore s pisatelji Dragom Jančarjem, Metodom Pevcem, Goranom Vojnovićem in Andrejem Rozmanom Rozo. Slednji je tudi podpornik projekta, ki ga je označil za "bralno značko za odrasle". Opozoril je na pomen knjižnic, ki so po njegovih besedah ene najbolj socialnih ustanov v državi, ter na pomen mesta, ki bi moralo biti nosilec državne kulturne politike.

Direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda je izpostavila pomen branja književnosti, ki po njenem mnenju pomeni naložbo v življenje. "Ta človeku pomaga, da postane zrela osebnost, da bolje razume svet okrog sebe, da lažje sočustvuje z drugimi ljudi, da se bolj jasno izraža, da postane vedoželjen in ustvarjalen," je menila.

Pokrovitelj projekta je Zoran Janković

Glavni pokrovitelj projekta, ki se bo sklenil s podelitvijo priznanj in nagrad 23. maja 2012, je ljubljanski župan Zoran Janković. Načelnik oddelka za kulturo na mestni občini Ljubljana Uroš Grilc je poudaril, da je projekt rezultat širšega razmisleka o bralni kulturi, ki se je pojavil že v obdobju, ko je Ljubljana nosila častni naziv prestolnice knjige. "Če kdo resno pristopa h kakovostni književnosti in avtorjem, so to prav gotovo knjižnice," je prepričan.

Gazvoda je predstavila še zbornik Sto let razvoja Knjižnice Otona Župančiča, ki je nastal ob 100. obletnici ustanovitve Šentjakobske javne ljudske knjižnice. Letos pa v Mestni knjižnici praznujejo tudi 30-letnico združitve treh najpomembnejših splošnih knjižnic v Ljubljani, Mestne, Delavske in Pionirske, v Knjižnico Otona Župančiča.

Zbornik ponuja historični pregled in pogled naprej. V historičnem delu z naslovom Splošne knjižnice v osrčju kulturnega in gospodarskega razvoja mesta so zbrani različni arhivski dokumenti, ki pričajo o nastanku, organiziranosti in dejavnosti omenjenih ljubljanskih knjižnic. V drugem vsebinskem sklopu Pogled naprej: Inovativni knjižnični koncepti pa pomembna imena slovenskega knjižničarstva podajajo svoje poglede na vlogo splošnih knjižnic v današnji družbi, je še povedala direktorica Mestne knjižnice Ljubljana.