Kot je še povedala Horženova, je v knjižnice včlanjenih več kot 500.000 prebivalcev Slovenije, kar pomeni 25 odstotkov vsega prebivalstva, k njim pa je potrebno prišteti še vsaj za polovico toliko uporabnikov, ki članske izkaznice nimajo in uporabljajo knjižnične storitve in knjižnično gradivo le v prostorih knjižnice ali pa si gradivo izposojajo preko svojih sorodnikov, prijateljev. Zato ocenjujejo, da storitve in gradivo slovenskih splošnih knjižnic uporablja približno 40 odstotkov Slovencev.

Kot je Horženova še povedala za STA, se v knjižnicah zavedajo, da živimo v času, ki je, tudi finančno gledano, neprijazen. Knjižnice financirajo lokalne skupnosti, a za prihodnje leto se že kaže trend zmanjševanja sredstev za to dejavnost. Zato po eni strani želijo, da bi lokalne skupnosti knjižnice razumele kot pomembne kulturne institucije v lokalnih okoljih, po drugi strani pa se tudi v knjižnicah pripravljajo na racionalizacijo delovanja.

Podsekretar na ministrstvu za kulturo Marjan Gujtman je knjižnice označil kot primer "strpnega sobivanja ljudi, idej in nazorov v naši družbi". Kot je dejal, je bilo letos odprtih kar nekaj knjižnic, med največjimi Mestna knjižnica Kranj, pa tudi nekaj manjših, za prihodnje leto pa je napovedal odprtje nove osrednje knjižnice v Gornji Radgoni.

Na prireditvi v organizaciji Združenja splošnih knjižnic so predstavili tudi pomen sodelovanja knjižnic v projektu Simbioz@. Kot je povedal njegov pobudnik in direktor zavoda Ypsilon Žiga Vavpotič, verjame, da so knjižnice stičišče medgeneracijskega sodelovanja, zato se se v omenjenem projektu tudi obrnili nanje. Sicer pa je projekt spodbudilo zavedanje, da Slovenija v EU zaostaja glede elektronske pismenosti, pri čemer jih je presenetil podatek, da več kot 90 odstotkov starejših nad 65 let še ni uporabilo interneta. Ideja projekta je bila, da mlajši pokažejo starejšim osnove računalništva. V projektu, ki je potekal od 17. do 21. oktobra, je sodelovalo 5706 udeležencev in 2413 prostovoljcev.

Sekcija za splošne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije bo dan slovenskih splošnih knjižnic, 20. november, obeležila s prireditvijo 23. novembra dopoldne v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu.