Vendar pa z današnjim podpisom pogodbe težava glede zemljišča, na katerem bo zgrajen kompleks treh umetniških akademij - Akademije za glasbo (AG), Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ter Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) - po Pejovnikovih besedah še ni v celoti rešena. Okrog 500 kvadratnih metrov omenjenega zemljišča ima namreč še vedno v lasti 12 dedičev. S tem, ko je univerza dobila lastništvo pa je, tako Pejovnik, dobila tudi možnost, da se z njimi enakopravneje dogovarja.

Ker je urejena tudi že vsa dokumentacija, na univerzi pričakujejo, da bodo v relativno kratkem času pridobili tudi gradbeno dovoljenje, nato pa sledi zapiranje finančne konstrukcije. Pejovnik si, kot je povedal, ne dela utvar, da bo sredstva za izgradnjo akademij mogoče dobiti neposredno iz proračuna, upa pa, da bo država podprla izgradnjo akademij z ustreznim zakonom, ki bo omogočil državna poroštva, sredstva pa bodo potem skušali pridobiti preko evropskih bank. Če akademij ne bodo začeli graditi v njegovem mandatu, bo to štel za svoj veliki poraz, zato bodo v tej smeri z vsemi močmi delovali naprej, je poudaril.

Lukšič vesel, da so zgodbo pripeljali korak naprej

Minister Lukšič je izrazil veselje nad tem, da so zgodbo, ki se plete že dalj časa in ki je pomembna za Slovenijo, pripeljali še korak naprej. Sam meni, da bo projekt v desetih letih, kolikor ima univerza skupaj z akademijami časa, da ga izpelje, tudi ustrezno financiran. Menil je, da je možno izpeljati, kar predlaga rektor, kot še en vir pa je izpostavil novo evropsko perspektivo. Umetniške akademije bodo na zemljišču v bližini Roške ceste gradili po načrtih arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar, ki je zmagal na natečaju. Vrednost celotnega projekta je po Pejovnikovih besedah 140 milijonov evrov, znotraj tega je gradbena vrednost 75 milijon evrov.

Začetek gradnje akademij je bil še v letu 2006 predviden že v letu 2007, vendar se je zapletlo tako glede izbire lokacije kot tudi pri natečaju za arhitekturno rešitev treh akademij. Med drugim je ministrstvo za kulturo leta 2006 dalo pobudo, da bi akademije gradili na območju nekdanje tovarne Rog, vendar so na univerzi predlog ocenili kot nesprejemljiv, saj so menili, da je območje Roga bistveno premajhno. Zapletlo pa se je tudi pri natečaju za arhitekturno rešitev, saj je eden od ponudnikov vložil zahtevek za revizijo postopka izbora. Vendar pa je državna revizijska komisija za revizijo postopkov oddaje javnih naročil zahtevek zavrnila kot neutemeljen.