Med 1500 povabljenimi na svetovno premiero filma so bili tudi številni zvezdniki in vsi so si bili edini v izjavah kot je: "Mitji Okornu je uspelo storiti nekaj, s čimer so se poljski umetniki več let neuspešno borili - naredil je romantično komedijo, ki jo lahko gledaš."

Scena iz filma. (Foto: arhiv avtorja)

Film je prvi konec tedna predvajanja že dosegel neverjetno številko 374.343 gledalcev, kar je rekord letošnjega leta. Za seboj je pustil vse poljske filmske uspešnice, kot tudi hollywodske hite Harry Potter, Pirati s Karibov in ostale. S tem se je tudi že uvrstil na tretje mesto lestvice najbolje gledanih poljskih filmov po prvih vikendih predvajanja, in to vse od leta 1989. Vse kaže, da je film Pisma Sv. Nikolaju na dobri poti, da postane eden najbolj gledanih poljskih filmov vseh časov. Film je poleg gledalcev navdušil tudi filmske kritike, ki Mitju v recenzijah vseh odmevnejših poljskih dnevnih časopisov pišejo hvalospeve. Eden največjih poljskih kritikov Jacek Rakowiecki je film celo označil za film desetletja.

Preberite še intervju z Mitjem Okornom: Za denar, ki ga vložijo vame, dobijo od mene maksimum

Film pa bo jutri premierno prikazan tudi pri nas. V okviru festivala Liffe bo nov film Mitje Okorna uprizorjen v sekciji Predpremiere in to kar dvakrat - 18. novembra ob 19. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma ter 19. novembra ob 19.30 uri v Kinu Komuna v Ljubljani. 

(Foto: arhiv avtorja)

V sklopu spremljevalnega festivalskega programa bo Okorn vodil tudi predavanje z video projekcijo, kjer bo predstavil osebno izkušnjo snemanja filmov na primerih nizko proračunskega filma Tu pa tam in z dvema milijonoma evrov financiranega filma Pisma sv. Nikolaju ter obenem spregovoril o razlikah pri načinu filmskega ustvarjanja na Poljskem in v Sloveniji. Več bo povedal tudi o tem, kako se je vrnil, kjer se je pravzaprav vse skupaj začelo - na Liffe - in še in še. Predavanje bo potekalo danes ob 14. uri, v Dvorani E1–2, Cankarjev dom, vstop pa je prost.

Božična romantična komedija v 116 minutah prepleta pet zgodb petih žensk in moških, ki se zgodijo na sveti predvečer v Varšavi. Vsi imajo različne življenjske sloge, drugačne prioritete in vsi so v svojem življenju nekaj izgubili. Skupno jim je edino to, da si vsi želijo spremembe. Kako bo vsak od njih preživel božič in kako bo ta večer vplival na njihova nadaljnja življenja?