Štalekarjeva je na današnji novinarski konferenci v Kinodvoru dejala, da je digitalizacija neizogibna in je bila ena od glavnih tem delovanja slovenske Art kino mreže v zadnjem letu. "Digitalizacija slovenskih kinodvoran je projekt nacionalnega pomena," je poudarila.

Potrebe po digitalizaciji se zavedajo tudi v javnem zavodu Kinodvor, ki je tudi aktivni predstavnik kinematografske stroke v javnih razpravah in dialogu s kulturno politiko na področju prikazovanja art filmov, delovanja in digitalizacije slovenske art kino mreže ter filmske vzgoje in izobraževanja, so sporočili iz Kinodvora.

Nova digitalna oprema v Kinodvoru zaenkrat ne vključuje opreme za predvajanje 3D vsebin, saj v načrtovani programski shemi kina za tovrstno investicijo ni potrebe. Je pa dokup tovrstne opreme možen naknadno.

Pri Art kino mreži Slovenije so za ministrstvo za kulturo v minulem letu izdelali študijo o digitalizaciji mreže art kinematografov, na podlagi katere naj bi Slovenski filmski center pripravil razpis za sofinanciranje digitalizacije art kinematografov Slovenije, a ga v letošnjem letu še ni objavil.

Po besedah direktorja Slovenskega filmskega centra Jožka Rutarja je v finančni načrt centra za prihodnje leto že umeščena postavka za digitalizacijo, razpis za črpanje teh sredstev pa bo objavljen predvidoma januarja 2012.