V galeriji na prostem na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici se bo namreč vse do konca novembra moč sprehoditi skozi razstavo 20 fotografij svetovno znanih belih lepotcev iz Lipice, ki jih je v objektiv v okviru projekta ob 20-letnici slovenske države in fotografske razstave Slovenia in Us ujela avtorica Alenka Slavinec.

Fotografska razstava, ki si jo je bilo najprej moč ogledati v najstarejši kobilarni v ZDA, Tempel Farm, gostovala pa je tudi v galeriji slovenskega veleposlaništa v Washingtonu, kjer jo je ob praznovanju državnega praznika slavnostno odprl slovenski premier, nato pa še v New Yorku, na Festivalu Ljubljana, v Lipici in na Ptuju, se tako ponovno vrača v slovensko prestolnico, kjer bo tokrat na ogled kar na prostem.

Gre še za en dogodek, s katerim Kobilarna Lipica v letu 2011 močno povečuje svojo prisotnost in promocijo v slovenski prestolnici. V marcu se je namreč v Ljubljani predstavila z odmevnim spektaklom Lipica v Ljubljani, s katerim je kar dvakrat v enem dnevu napolnila dvorano Stožice, v galeriji Kresija je prav tako marca gostovala z razstavo del Avgusta Černigoja, izjemnega umetnika, ki je vsa svoja dela zapustil Kobilarni Lipica, kjer je danes tudi njegova stalna galerija, v središču Ljubljane se je v sodelovanju z veleblagovnico Nama konec poletja predstavljala z izvirno predstavitvijo v njenih izložbah, fotografska razstava na prostem pa tako zaokrožuje letošnjo lipiško ljubljansko zgodbo.

Serija razstavljenih fotografij je sicer nastala na posestvu Kobilarne Lipica in odseva podobo kulturne krajine Lipice ter več kot štiristo let njene zgodovine. Dvajset fotografij, za katere je avtorica idejo črpala iz 20-letnice slovenske države, skozi zgodbo lipicanca v njegovem naravnem okolju predstavlja dvajset let samostojne Slovenije, zadnja fotografija, detajl konjske svilene grive, ki kaže na belino in nebeško čistost lipicanca v urbanem okolju, pa ponazarja, da je lipicanec tudi konj graščin in soban.