Festival bo v četrtek odprl McCoy Tyner Trio featuring Jose James & Chris Potter, ki preigravajo jazz klasike Johna Coltranea in Johnnyja Hartmana. Tyner je sicer eden izmed pianistov, ki je najbolj vplival na sodobni jazz, za seboj pa ima več kot 80 albumov in številne nagrade, med katerimi izstopajo Jazz Master in štirje grammyji. Lahko se pohvali, da je igral s Coltraneom v njegovem kvartetu. Uvrščen je tudi v DownBeatov Hall of Fame. James je novi zvezdnik vokalnega jazza, Potter pa saksofonist in klarinetist, ki je bil dolgoletni član Dave Holland Quinteta.

Eden najbolj znanih improvizatorjev med jazz kitaristi, Pat Metheny, ki je zaslovel s svojimi bendom Pat Metheny Group, bo s himničnimi melodijami zaznamoval petkov večer. Plošče in številne nagrade, kot je bilo 18 grammyjev, je nabiral od 70. let prejšnjega stoletja, v Zagrebu pa bosta z njim kontrabasist Larry Grenadier in bobnar Bill Stewart.

Sobotni večer bo zasedel eden izmed mojstrov bluesa mlajše generacije, Lucky Petersen, ki virtuozno obvlada tako kitaro kot klaviature. Čeprav je predvsem blues glasbenik, ki je svojo prvo ploščo posnel kot petletnik, je Petersen znan po fuzijah različnih glasbenih stilov - soula, gospela, rocka, countryja in popa.

Letošnji festival bo sklenil Pharaoh Sanders, ki ga je velikan free jazza, multiinstrumentalist Ornette Coleman označil za "verjetno najboljšega tenor saksofonista na svetu". Tudi Sanders je igral s Coltraneom, sicer pa se je vedno nagibal k free jazzu, v začetku novega tisočletja pa je celo objavil album t.i. world music. V Zagrebu se bo predstavil s svojim kvartetom.

V spremljevalnem programu je predvidena razstava fotografij s prejšnjih dveh festivalov v preddverju kina študentskega centra, organizatorji pa so napovedali session programe mladih hrvaških jazz glasbenikov, ki bodo potekali vsak večer po osrednjih koncertih v zagrebškem kinu Grič.