Animacijo lahko zasledimo na vsakem koraku, med drugim v kratkih in dolgih filmih, različnih serijah, videospotih in reklamah, uporabna pa je tudi za ustvarjanje posebnih učinkov. Nekateri animirani celovečerni filmi rušijo rekorde v gledanosti na vseh celinah, kar pri Asifi pripisujejo temu, da lahko animacija seže globlje od filma.

Dandanes smo priča pomembnemu razvoju umetnosti animacije, ne samo na podlagi zgodb, ki jih podaja, temveč tudi glede na to, kako nanjo vplivajo druga področja ustvarjanja. Ustvarjalci se pri animacijah poslužujejo različnih tehnik - risanja, slikanja, animiranja lutk in objektov, oblikovanja gline, peska ali papirja, znana je tudi računalniška animacija. Omenjene tehnike v kombinaciji z zgodbami, scenami in zvokom, ponujajo neskončno estetskih rešitev, so zapisali pri zvezi Asifa.

Mednarodni dan animacije letos obeležujemo že desetič. Praznovanju se bodo pridružili tudi pri lani na novo ustanovljenemu slovenskemu festivalu stopmotion animacije Stoptrik. V povezavi z madžarsko izpostavo zveze Asifa bodo v mariborskem Kinu Udarnik in v dvorani Gustav v Pekarni prikazali pester program madžarskih animiranih filmov, medtem ko bo v Budimpešti prikazanih do osem presežkov stopmotion animacije, ki so jih izbrali organizatorji festivala Stoptrik.