Osrednja tema letošnjega sejma je digitalizacija. V njej založniki in knjigotržci sicer vidijo priložnost, so pa z njo povezani tudi nekateri strahovi, pri čemer jih skrbi predvsem piratstvo, piše nemška tiskovna agencija dpa. Sejem, ki ga pripravlja krovno združenje nemškega knjigotrštva, bo letos ponudil več kot 3000 dogodkov. Nastopilo bo okrog 1000 avtorjev, organizatorji pa letos pričakujejo več kot 280.000 obiskovalcev.

Med gostujočimi literati organizatorji napovedujejo številna znana imena. Od tujih bodo prišli Mario Vargas Llosa, Umberto Eco, Jussi Adler-Olsen, od domačih tudi Martin Walser, Charlotte Roche in Ferdinand von Schirach. Islandija kot častna gostja bo pripeljala 38 literatov in predstavila 203 knjižne novosti. Islandija je doslej najmanjša država, ki se na sejmu predstavlja s svojo literaturo in kulturo.

Že v torek pa so v Frankfurtu razglasili dobitnike nagrade EU za literaturo. Nagrado podeljujejo Evropska komisija, Evropska federacija knjigotržcev, Svet evropskih pisateljev in Federacija evropskih založnikov. Nagrado, vsaka je vredna 5000 evrov, bodo dobitnikom izročili 28. novembra v Bruslju.

Na sejmu se predstavlja tudi Slovenija. Nacionalno predstavitev v Frankfurtu je letos že drugič sama organizira Javna agencija za knjigo. Kot že lani je organizirala manjšo stojnico z informativnim gradivom in izborom knjižnega gradiva slovenskih založb.