Tranströmerjev prijatelj Neil Astley, sicer ustanovni urednik Bloodaxea, ki izdaja Tranströmerjeve tekste v Veliki Britaniji, je povedal, da se Šved pogosto izraža s pomočjo glasbe, pričakuje pa tudi nastop ob podelitvi Nobelove nagrade. "Mislim, da bo sedel v vozičku in nagovoril ljudi s pomočjo klavirja,“ je povedal Astley.

Za Tranströmerjeva dela obstaja izjemno povpraševanje, njegova zadnja pesniška zbirka je bila razprodana že v nekaj urah po najavi. Najbolj slavnega švedskega pesnika so že v preteklosti pogosto omenjali kot možnega dobitnika prestižne nagrade, švedski mediji pa pred najavami dobitnikov Nobelovih nagrad pogosto kampirajo pred njegovim stanovanjem v Stockholmu.

Stalni sekretar Švedske akademije Peter Englund je povedal, da ga dolgo niso razglasili za dobitnika, ker niso želeli izpasti pristransko. "Menim, da smo bili kar skrbni in nikakor nepremišljeni … Piše o velikih vprašanjih. Piše o smrti, piše o zgodovini, spominu in naravi,“ je povedal Englund.

Tranströmerjevo pisanje je navdihnila in vodila njegova ljubezen do narave in glasbe, njegova poezija pa je tekom let postala mračnejša, pojavljalo pa se je tudi več eksistencialnih vprašanj, smrti in bolezni.

Anna Tillgren, ki na Švedskem izdaja Tranströmerjeva dela, je povedala, da je kljub težavam z govorom po razglasitvi, da je dobil nagrado, dejal dve besedi: "Zelo dobro.“