Predsednik državne komisije za tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje Igor Saksida je na današnji novinarski konferenci dejal, da komisija ni naredila nobene napake, ko je omenjeni knjigi uvrstila med obvezno literaturo za tekmovanje. Pred kratkim se je v javnosti namreč vnela debata, ali sta knjigi primerni za obravnavo za tekmovanje za Cankarjevo priznanje.

Le sedem šol meni, da knjigi nista primerni

A je že prej državna komisija knjigo Na zeleno vejo s sklepom umaknila s seznama obveznega čtiva in jo umestila med priporočena gradiva, je pojasnil Saksida in dodal, da le sedem šol v celi Sloveniji meni, da knjigi nista primerni.

Šoli oziroma mentorjem sicer dajejo možnost izbire, da temeljni knjigi priključijo še eno problemsko besedilo s področja pisave prestolnice kulture. Gre za severovzhodni del Slovenije. Zavod predlaga, kot je dejal Saksida, "izvrsten roman Andreja Predina, roman o odraščanju, bolečini modernega sveta z naslovom Na zeleno vejo". Prej je bil ta roman obvezen.

Opozoril je, da tekmovanje za Cankarjevo priznanje ni za vse bralce in za vse otroke. To je, kot pravi, za najboljše bralce in tiste bralce, ki so sposobni in zmožni kritično brati literaturo, se o njej opredeljevati, jo tudi zavrniti, ampak argumentirano. Skratka, na zavodu po besedah Sakside gojijo najvišjo stopnjo pismenosti, ki tudi po raziskavah o bralni pismenosti PISA zahteva "kritično obravnavo informacij in ne nekakšno naivno identifikacijo".

"Obe knjigi sta kakovostni"

"Obe knjigi sta kakovostni, kar dokazuje preprosto dejstvo, da sta bili uvrščeni med finaliste za večernico," je dejal. Ob tem je izpostavil, da ju Pionirska knjižnica v Ljubljani, kot nedvomno najpomembnejša strokovna inštitucija za spremljanje tekoče knjižne produkcije, označuje kot zelo kakovostni deli, čeprav sta to deli, ki nista preprosti in po oceni Sakside zahtevata visoko stopnjo bralne kulture in bralne sposobnosti.

Saksida je trdno prepričan, da bodo učitelji, ki so strokovnjaki tudi za književnost in za recepcijo, zmožni z mladimi bralci najti pametne in aktualne teme v teh besedilih. "Knjiga, če je dobro napisana, zagotovo mladim bralcem ne more škoditi," je še poudaril.

Strokovna tajnica državne komisije za tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje in svetovalka za slovenščino na zavodu Milena Kerndl je med drugim povedala, da že 26 let uči in da nikoli ni imela težav z besedili. Izbor knjig se ji zdi primeren, saj s pomočjo "besedila presojamo ravnanja". Svojim kolegom zaupa, od učencev v osmem in devetem razredu pa pričakuje kritično branje, zato tudi takšen izbor knjig.