"Ne vemo, kaj se dogaja,“ je pojasnila Barbara Simons, predstavnica literarne organizacije Het Beschrijf, ki je organizirala turnejo. "Zelo nenavadno je. Ni klical, ni se javil, tudi tukaj ga ni.“ Kje se 53-letni francoski pisatelj nahaja, ne vedo ne njegov založnik ne agent in ne prevajalec.

Houellebecq, ki je lani prejel najbolj prestižno francosko literarno nagrado, sicer na jugu Španije živi dokaj samotarsko življenje in se ne pojavlja v medijih, če ni nujno potrebno.

Njegov zaščitni znak v romanih so črni humor, strupena družbena kritika, pogosti filozofski vložki in pa mračen pogled na človeške odnose. Mnogi ga imajo za genija ali pa preroka, nekateri pa ga obtožujejo mizoginije, vzbujanja rasnega sovraštva, moralnega dna in pa pornografije. Njegova najbolj znana dela so Osnovni delci, Platforma in Možnost otoka.

Na Nizozemskem in v Belgiji bi moral ob izidu nizozemskega prevoda predstavljati La Carte et le Territoire, knjigo, za katero je leta 2010 prejel nagrado Prix Goncourt. Med 12. in 15. septembrom bi se moral pojaviti v Amsterdamu, Haagu in pa Bruslju, a ga ni bilo.

Predstavnica pisateljevega francoskega založnika Flammarion Groupe do pred kratkim ni bila obveščena o nastali situaciji, zato je tudi ni mogla komentirati. Tudi Piet Joostens, ki je branja organiziral, ni vedel, da je pisatelj izginil, kakor tudi ne, ali je njegovo izginotje do sedaj kdo prijavil policiji.

"Za paniko je še prezgodaj,“ je dejal. "Nimamo nikakršnega konkretnega dokaza, da govorimo o pogrešani osebi. Seveda pa smo zaskrbljeni. V preteklosti se je že zgodilo, da ni odgovarjal na spletno pošto, je pa nenavadno, da ne bi prišel na načrtovan dogodek v javnosti.“