V igri za nagrado so poleg Pahorjeve letos še štiri nominacije, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Palestinski zdravnik in mirovnik, ustanovitelj fundacije Hčere za življenje, Izzeldin Abuelaish, je nominiran za svoja prizadevanja za mir med Izraelci in Palestinci. Zaradi svoje vloge v letošnjih vstajah v arabskem svetu je za nagrado Saharov nominiranih pet aktivistov arabske pomladi - Tunizijec Mohamed Buazizi, Egipčan Asma Mahfuz, Libijec Ahmed al Zubair Ahmed al Sanusi ter Sirca Razan Zeituneh in Ali Farzat. Za nagrado se potegujeta tudi beloruski novinar in aktivist za človekove pravice Dzmitrij Bandarenka kot soustanovitelj civilne pobude Listina 97 ter kolumbijska podeželska mirovniška skupnost San Jose de Apartado.

Poslanci zbrali 52 podpisov iz 19 držav

Evropski poslanci Milan Zver, Romana Jordan Cizelj in Lojze Peterle, ki delujejo v okviru skupine EPP, so v podporo Pahorju zbrali 52 podpisov poslancev iz 19 držav članic EU, kljub temu, da se je večina političnih skupin v Evropskem parlamentu dogovorila za podporo kandidatom, ki so povezani s t.i. arabsko pomladjo, so danes sporočili iz pisarne poslanca Zvera (EPP/SDS). Večina evropskih poslancev, ki so podprli nominacijo Pahorja, prihaja iz vrst EPP, podprla pa sta jo tudi evropska poslanca Mojca Kleva (S&D/SD) in Jelko Kacin (ALDE/LDS).

"V času, ko je evropska ideja v krizi, je taka nominacija izjemnega pomena tudi za EU. Dejstvo, da je Pahor pripadnik slovenske manjšine, ki se z vrhunskimi literarnimi stvaritvami bori za ugled in svoj položaj v italijanski družbi, pa predstavlja še posebno dodano vrednost kandidata," je dejal Milan Zver, kot so zapisali v sporočilu za javnost.

Pisatelj Boris Pahor sicer velja za velikega borca za svobodo misli, nasprotnika totalitarnih režimov, zagovornika demokracije in človekovih pravic ter pravic manjšin in manjšinskih jezikov. Njegova literarna dela, objavljena v mnogih evropskih jezikih, temeljijo predvsem na njegovi bogati osebni izkušnji. Za svoje delo je prejel mnoga odlikovanja v Sloveniji, Franciji, Nemčiji, Italiji in Avstriji, leta 2009 pa je bil nominiran tudi za Nobelovo nagrado za literaturo.

Danes 98-letnega pisatelja je za nagrado Saharov že leta 2009 predlagal tudi bivši evropski poslanec Zoran Thaler (S&D/SD). Tistega leta so nagrado prejeli Ljudmila Aleksejeva, Oleg Orlov in Sergej Kovaljov v imenu nevladne organizacije Memorial in vseh drugih aktivistov za človekove pravice v Rusiji. Postopek v zvezi s podelitvijo nagrade Saharov za leto 2011 se bo nadaljeval še v oktobru, sredi decembra pa bo potekala slovesna podelitev nagrade na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Lani nagrada v roke kubanskemu oporečniku

Nagrado Saharov za prizadevanja za svobodo mišljenja in boj za človekove pravice Evropski parlament podeljuje od leta 1988 posameznikom ali združenjem, ki so pomembno prispevali k varovanju človekovih pravic v svoji državi ali po svetu. Lani so jo v odsotnosti nagrajenca podelili kubanskemu oporečniku Guillermu Farinasu.

Andrej Saharov (1921-1989), po katerem se imenuje nagrada, je bil eden vodilnih sovjetskih znanstvenikov pri projektu razvoja vodikove bombe in je kasneje postal glasen kritik tekmovanja v jedrskem oboroževanju med velesilama. Leta 1970 je ustanovil odbor za človekove pravice in sovjetske oblasti so ga obsodile na zaporno kazen, leta 1975 pa je dobil Nobelovo nagrado za mir.