Retrospektiva je posvečena zgodnjemu obdobju ustvarjanja Godine med letoma 1965 in 1976 ter sodelovanju z režiserjema Ivico Matićem in Bahrudinom Bato Čengićem. Otvoritveni film, 40-minutni Okvir za nekaj poz, pričakuje fragmente nevsakdanje, pozabljene televizijske mini serije v šestih polurnih delih, posnete po naročilu TV Beograd, ki jo Godini vseeno uspe prežeti z nezamenljivim avtorskim podpisom, so zapisali pri Slovenski kinoteki.

Leta 1965 je Godina kot mladenič, oborožen z ljubeznijo do filma, in svež študent filmske režije na AGRFT pod okriljem amaterskega kino kluba Odsev nanizal serijo kratkih filmov, med drugim Divjad, "Anno passato", Topana, Slovo, Pes, Fobija, Zlata obala in Beli kroki.

Njegovi amaterski filmi, ki jih je zaznamovala predvsem dinamičnost kamere, so uspešno zaokrožili po amaterskih festivalih širom nekdanje Jugoslavije, avtor pa je tam spoznaval kolege, s katerimi je pozneje sodeloval kot direktor fotografije, je v Kinotečnik zapisala urednica in filmska kritičarka Maja Krajnc.

Otvoritvenemu filmu bo nocoj sledila še projekcija filma Zdravi ljudje za razvedrilo (1971), mednarodno najbolj odmevnega in v Jugoslaviji kontroverznega kratkometražca Godine, ki na razigran, konceptualen in komičen način dokumentira pestrost vseh narodov avtonomne pokrajine Vojvodine. Predvajane bodo tudi predprodukcijske skice za film.

Med drugim bo v sklopu retrospektive na ogled film Manjka mi Sonja Henie, ki ga je Godina ustvaril na beograjskem FESTU leta 1972. Ugledne mednarodne in jugoslovanske goste, kot so Miloš Forman, Buck Henry, Tinto Brass, Paul Morrissey, Frederick Wiseman, Bogdan Tirnanić, Puriša Ðorđević in Dušan Makavejev, je tedaj Godina sredi noči zvlekel v tesno stanovanje in v kot postavil filmsko kamero.

Vsak gost je dobil nalogo posneti kratek triminutni film z dvema omejitvama - kamera mora ostati fiksna, eden izmed protagonistov vsakega filma pa mora na neki točki izreči nesmrtni stavek iz risank o psičku Snoopyju: "Manjka mi Sonja Henie". Nastalo zmešnjavo, enega najlepših filmskih poklonov nebrzdani ustvarjalnosti, je nato v montaži še dodatno premešal.

Leta 2007 se je Godina na predstavitvi retrospektive svojih kratkih filmov v New Yorku po 35 letih ponovno srečal s slavnimi akterji eksperimenta Manjka mi Sonja Henie. Srečanje je Sean Williams zabeležil v petminutnem fragmentu, ki bo v Slovenski kinoteki na ogled v četrtek.