V Sloveniji smo znani po glasbeni ustvarjalnosti, še posebno pa po zborovskem petju, ki je ena izmed slovenskih tradicij, s katero žanjemo tudi mednarodne uspehe, je prepričan Türk. Po njegovem mnenju je glasbeno ustvarjanje pomembno za razvoj splošne kulturne identitete naroda. Zato je vesel, ko opaža, da številni starši s tem, ko otroke vpisujejo v glasbene šole, namenjajo veliko pozornost glasbenemu ustvarjanju. "Ni povsod po svetu tako", je poudaril.

Širca je opozorila, da je pomembno, da znamo pohvaliti in nekomu priznati, da je dober. Še posebej je treba opaziti tiste, "ki klatijo zvezde tudi zunaj naših meja", je menila. Pohvalila je trud glasbenikov, ki, kot se je izrazila, niso imeli "baročno-bogatega zaledja". Kljub temu opaža, da že zelo mladi žanjejo uspehe. Upa, da bodo imeli nekoč boljše pogoje, ker "se bo potem vsem lepše pisalo in lažje godilo".

Moški pevski zbor Vokalna akademija Ljubljana pod vodstvom Stojana Kureta je 15. maja v bolgarski Varni prejel veliko nagrado Evropa 2010. Nagrada velja za najelitnejše priznanje v zborovski glasbi. Na tekmovanje za nagrado Evropa se sicer uvrstijo zbori, ki so v prejšnji sezoni prejeli katero od velikih nagrad na šestih zborovskih tekmovanjih v Evropi. Zbor, ustanovljen leta 2008, je mednarodno žirijo prepričal z izvedbo del Jacobusa Gallusa, Hrabroslava Volariča, Huga Wolfa, Lojzeta Lebiča, Giovannija Bonata in Ildebranda Pizzettija.

Flavtistka Eva Nina Kozmus je dan prej, 14. maja, zmagala na otvoritvenem Evrovizijskem tekmovanju klasičnih glasbenikov Evrovizijski mladi glasbenik 2010 na Dunaju. Tekmovanja se je sicer udeležilo 15 glasbenikov iz več evropskih držav.

Eva Nina Kozmus, rojena leta 1994 v Celju, je prejela nagrade na številnih tekmovanjih, med drugim leta 2005 na mednarodnem tekmovanju flavtistov v Požarevcu, leta 2007 na tekmovanju mladih glasbenikov in na mednarodnem tekmovanju flavtistov v Kopru ter leta 2009 na mednarodnem glasbenem tekmovanju v Trstu in mednarodnem flavtističnem tekmovanju Flavta Aurea v Zagrebu.