Na Tržaškem že nekaj časa poteka afera okoli najprej napovedane, potem pa umaknjene podelitve priznanja zaslužnega meščanstva Borisu Pahorju, ki je presegla krajevni okvir, saj je odmevala tudi v italijanskem in slovenskem vsedržavnem tisku.

Vse se je začelo septembra leta 2008, ko je tržaški občinski odbor sprejel sklep o podelitvi zaslužnega meščanstva Borisu Pahorju, do podelitve pa ni prišlo. Pisatelj se je namreč v pismu tržaškemu županu Robertu Dipiazzi namreč zahvalil, vendar je postavil pogoj, da je v utemeljitvi omenjeno tudi obdobje fašizma in ne samo grozote nacizma, kot je pisalo v sklepu.

Že konec septembra 2008 so o podelitvi razpravljali načelniki svetniških skupin v tržaškem občinskem svetu, zaradi Pahorjevega vztrajanja pa je župan Dipiazza na koncu sklep umaknil.

Že na vljudnostnem srečanju z novo slovensko konzulko v Trstu Bojano Cipot 17. decembra 2008 je Dipiazza na opozorilo o še neuresničeni podelitvi zaslužnega meščanstva Pahorju odgovoril, da "je težko dati priznanje nekomu, ki pravi, da ga bo sprejel pod določenimi pogoji".

Po enoletnem čakanju pa je afera siloviteje izbruhnila zadnje dni leta 2009, ko je župan tudi javno, v intervjuju za Primorski dnevnik, dal vedeti, da Pahor ne bo dobil priznanja. Takrat je dejal, da je Borisu Pahorju hotel podeliti naslov zaslužnega občana mesta Trst, Pahor pa je za razliko od Mitje Kosmine, ki mu Dipiazza namerava podeliti častno meščanstvo - sklep s tem v zvezi je tržaški občinski odbor sprejel prav nekaj dni pred koncem leta, postavil nekatere pogoje.

"Ko ti nekdo nekaj podari, moraš to sprejeti. Do Borisa sem izkazal veliko prijateljstvo, a Boris - ki ga je morda nekdo naščuval - je postavil preveč pogojev. Pogojev pa ne gre postavljati, ko ti nekdo nekaj podari. Podarjenemu konju ne gledaš v zobe," je za Primorski dnevnik izjavil Dipiazza. Na pisanje tržaškega časnika se je sklicevala tudi novinarka znanega italijanskega dnevnika Corriere della sera Marisa Fumagalli, ki je pisala, da je okoli besede fašizem prišlo do spora med Pahorjem in županom.

Afera pa je nekatere tržaške intelektualce spodbudila k temu, da oblikujejo spontani odbor, ki je sklenil Pahorju podeliti alternativno priznanje Trst, kultura omike, saj ga ima za živega pričevalca grozot včerajšnjega in današnjega fašizma.

Pahor je na pobudnike naslovil pismo, v katerem se zahvaljuje za solidarnost in poudarja, da je, ko je izvedel za namero občine Trst, da mu podeli priznanje, pisal županu in se mu zahvalil ter ga prosil, naj preizkušnjam, ki jih je preživel v nacističnih taboriščih, doda tudi tiste iz fašističnega obdobja.

Za Pahorja "poštena zgodovina ne omenja le pretrpljenega zla, temveč tudi povzročeno, predvsem če se je slednje zgodilo kot prvo", je Pahor zapisal v pismu, ki ga je objavil Primorski dnevnik. Pahorju bodo nagrado Trst, kultura omike podelili čez kak mesec dni, ko bodo tudi predstavili videofilm o pisatelju.

Pisatelj je bil medtem deležen še enega priznanja: prav z začetka tega tedna je namreč vest, da je avstrijski zvezni predsednik Heinz Fischer Pahorju dodelil visoko državno priznanje, in sicer veliki častni križ za zgodovino in umetnost.