Rajaković, ki nastopa v odrski različici Vojnovićevega romana, je ob prevzemu nagrade v šali dejal, da se vse "bratsko deli, pola, pola".

Po nagradi Prešernovega sklada je tako Vojnović, po poklicu filmski in televizijski režiser, prejel še nagrado za najboljši roman leta. Za mladim avtorjem je tudi sicer uspešno leto. Poleg nagrad na literarnem področju je velik uspeh doživela tudi predstava, nastala po romanu, ki je nedavno na gradu Fužine dočakala 50. ponovitev.

Roman Čefurji raus! je kmalu po izidu dvignil veliko prahu, zaradi kasneje umaknjenega kazenskega pregona zoper avtorja. Sprožil je različne odzive - nekateri so ga kritizirali, drugi sprejeli z odobravanjem. V Večeru so o njem zapisali: "In je treba reči, da smo s tem romanom in z recepcijo tega romana končno spet ujeli svetovni tok (...) Vojnović je tako naš Hanif Kureishi ali Zadie Smith".

Žirija v sestavi Vanesa Matajc (predsednica), Matej Bogataj, Vesna Jurca Tadel, Peter Kolšek in Urban Vovk je letos prebrala 111 romanov z letnico 2008, med njimi pa jih je najbolj prepričal Vojnović, ki je v svojem romanesknem prvencu prepričal z iskrenostjo, avtentičnostjo.

Avtorjeva pripoved je po presoji žirije "nezaslišano smešna", predvsem zaradi iskrenosti na koncu romana pa bralec vsebine zlepa ne more pozabiti. Žirija je odločitev o nagrajencu sprejela soglasno.

Program, ki naj bi spremljal topel romantični kresni večer na Rožniku, je sicer nekoliko določalo deževje, a bistvo je ostalo - kulturno druženje ljubiteljev literature ob glasbi, pogovorih z nominiranci in seveda golažu, potici in kozarcu.

Dogodek na Rožniku je scenarist in režiser Igor Likar poimenoval Studio kresnik 2009. Studio na prostem je spominjal na javno snemanje oddaje glasbenih in literarnih talentov ter je sledil glasbeni predstavi Solistika Branka Završana. Ta se je postavil v vlogo voditelja, glasbeno animacijo pa sta prispevala inštrumentalista Boštjan Gombač in Marko Brdnik. Zaradi deževja je prireditev sočasno potekala na dveh koncih, v gostilni na Rožniku in pred njo, najbolj vztrajni prisotni pa so pod dežniki počakali vse do konca.

Z letošnjimi nominiranci sta se pogovarjala Tina Košir in Dražen Dragojević. Na prireditvi ni bilo, poleg zmagovalca, še Draga Jančarja, ki je za nagrado kandidiral z delom Drevo brez imena. Za kresnika so se letos potegovali še Andrej Blatnik z romanom Spremeni me, Sebastijan Pregelj z romanom Na terasi babilonskega stolpa in Iqball hotel Borisa Kolarja.

Čas do razglasitve nagrajenca, o katerem je odločala žirija v klavzuri, je zbranim na Rožniku krajšal še revolucionarni ženski zbor Kombinat. Po razglasitvi nagrade je za vzdušje poskrbela skupina Katalena.