Rybak, ki je veljal za letošnjega favorita, je besedilo in glasbo za "Fairytale" napisal sam. Norveška se svoje zmage veseli tretjič.

Rybak se je z glasbo začel ukvarjati pri petih letih, ko je pričel igrati na klavir in violino. Leta 2006 je zmagal na tekmovanju talentov, imenovanem Kjempesjansen, s pesmijo, ki je v celoti njegovo avtorsko delo. Svoje sposobnosti preizkuša tudi na odrih, letos pa bo zaigral v filmu Yohan - Child Wanderer, ki bo javnosti prvič prikazan avgusta 2009, so zmagovalca predstavili na slovenski spletni strani Evrovizija.com.

Gostitelja finala, v katerem se je predstavilo 25 držav, sta bila pevka Alsou in igralec Ivan Urgant, med odmevnejšimi nastopi pa velja omeniti veliko francosko divo Patricio Kaas s pesmijo "Et s'il fallait le faire", za Nemčijo pa je striptiz izvedla slovita Dita Von Teese, ki se je pri pesmi "Miss Kiss Kiss Bang" na odru pridružila Alexu Christensenu za klavirjem in pevcu in Oscarju Loyi. Že uvodoma pa je občinstvo navdušeno pozdravilo lanskega ruskega zmagovalca Dima Bilana, ki je ponovno zapel zmagovito pesem "Believe".

Glasovanje v finalnem večeru je bilo kombinacija telefonskih klicev gledalcev in 42 nacionalnih strokovnih žirij, sestavljenih iz petih poznavalcev glasbe. Tako so organizatorji na EBU, ki bdijo nad Eurosongom, omogočili, da pomembno vlogo odigra tudi dobra glasba, ne le show, in hkrati v polovični meri preprečili t. i. "sosedske glasove".

Slovensko strokovno komisijo so sestavljali pevec Anžej Dežan (predsednik), pevka Nuša Derenda, skladatelj Matjaž Vlašič, glasbena urednica na Radiu Slovenija Aida Kurtovič in glasbenik ter odgovorni urednik Razvedrilnega programa v 80. in na začetku 90. let Dušan Hren. Slovenske glasove je v Moskvo sporočil TV voditelj Peter Poles, ki je v šali izvedel minuto molka, kajti Slovenija se že drugo leto zapored ni uspela uvrstiti v finale. Potem ko je nekoliko zmedel voditeljico prireditve v Moskvi, je vendarle izdal slovensko odločitev: najvišja tri mesta so pripadla Danski (8 točk), BiH (10 točk) in Norveški (12 točk).

Komentatorji Eurosonga so bili še navdušeni nad velikim, razkošnim odrom, na katerem je potekal show, za posebno zanimivost pa sta poskrbela japonski in ruski astronavt; prvič v zgodovini je kdo začetek glasovanja napovedal iz vesolja. Organizatorji so za izvedbo letošnjega Eurosonga porabili 30 milijonov evrov.