Raziskave v ZDA kažejo, da je na ta dan vsakič povzročeno več kot 900 milijonov dolarjev škode, ker ljudje iz vraževernosti ne počnejo kar bi sicer. Inštitut za fobije v Severni Karolini ponuja svojim strankam številne seanse, v katerih lahko premagajo različne strahove, med njimi pa so tudi takšne, ki odvračajo strah od petka 13. Strokovnjaki potrjujejo, da ima vraževernost glede petka 13. svoj izvor v mnogih legendah.

Samo (pra)število 13 je v preteklosti ukoreninjeno kot nesrečno, še večje pa je tveganje, kadar se združi s petkom. Temno stran števil 13 še najbolj natančno pojasnjuje norveška mitologija, ki kot mnoge druge izhaja iz dvanajstih bogov. Ti so priredili večerjo v Valhali, ki je podobna krščanskemu raju. Na večerji se je pojavil tudi nepovabljen gost Loki, ki mu je uspelo prepričati boga teme, da je usmrtil boga veselja in zadovoljstva.

Podoben mit o nastajanju zla, ki sicer ni vezan na to število so poznali že v antiki: Pandorina skrinjica. Tako v antiki kot v krščanstvu je število 12 vedno predstavljalo ideal (12 bogov Olimpa, 12 apostolov), medtem ko je število 13 bilo zaradi svoje nedeljivosti vedno moteče. Simbolika števila 13 je bila v različnih kulturah in civilizacijah negativna, čeprav obstajajo tudi izjeme.