Projekt Trga suverenosti v srcu brazilske prestolnice, katere izgradnjo je Niemeyer vodil pred pol stoletja, med drugim predvideva izgradnjo obeliska, futurističnih kupol, nagnjenih stožcev in stanovanjskih stavb v stilu komunističnih blokov. Projekt je po predstavitvi naletel na številne negativne odzive.

Niemeyer je sicer imel v načrtu, da bo projekt končan leta 2010, ob 50-letnici izgradnje brazilske prestolnice. "Skazil bi mesto," je projekt komentiral Affonso Santos, vodja Brazilskega inštituta za geografijo in statiko (Instituto Brasiliero de Geografia e Estatica - IBGE).

Brasilia je od leta 1987 uvrščena na seznam kulturne dediščine organizacije UNESCO, kar jo ščiti pred posegi, ki bi bistveno spremenili njeno podobo. Brasilia je edino mesto, ki je bilo povsem nanovo zgrajeno v 20. stoletju, ki je uvrščeno na ta seznam.

Mesto je bilo zgrajeno med letoma 1956 in 1960 pod vodstvom urbanista Lucie Costa ter Niemeyerja, ob pogledu iz zraka pa spominja na letalo ali ptiča. Uradno je bilo razglašeno za brazilsko prestolnico 21. aprila 1960.

Niemeyer je v sedemdesetletni karieri izdelal več kot 700 projektov po vsem svetu in velja za pionirja uporabe betona. V Braziliji velja za očeta moderne arhitekture.