"Nesporazumi v gledališču, nezadovoljstvo med zaposlenimi in nestrokovno delo lahko porušijo sistem delovanja v prihodnje. V gledališču morajo biti čim bolj avtonomni in seveda tudi odgovorni. Ne želim pa si, da bi dobro delo v preteklosti zdaj porušilo dobro postavljena razmerja," je med drugim povedala ministrica Širca in poudarila, da bo pri ureditvi razmer morala svojo vlogo odigrati tudi občina Nova Gorica.

Kot smo poročali, so se razmere v gledališču zaostrile po tistem, ko je direktor Mojmir Konič odpustil svojega pomočnika in umetniškega vodjo Primoža Beblerja. "Delo poteka nemoteno, pripravljamo se na nove predstave. Upam, da bomo čim prej dobili novega umetniškega vodjo, saj bo treba pripraviti repertoar za novo sezono. Razpis poteče 9. februarja in doslej se je že prijavilo nekaj kandidatov," je dejal Konič. Na vprašanje, ali ima kaj možnosti tudi dosedanji umetniški vodja, ki se je prav tako prijavil na izbor, je Konič odvrnil: "Težko imenuješ na isto mesto nekoga, ki si ga odstavil." Primož Bebler se je na direktorjevo odločitev sicer pritožil in o tem naj bi razpravljal svet zavoda.

Spor med direktorjem in njegovim pomočnikom se je preselil tudi med zaposlene. Razdeljeni so na dva tabora: večja skupina naj bi podpirala Beblerja, manjša pa direktorja. "Vesel sem, da je gledališče prešlo iz socializma in balkanizma in da bo pridobilo novo publiko. Nekateri režiserji so prihajali samo zato, da so pobrali denar. Do razkola med ansamblom je res prišlo, vendar pa, ko gre za predstave, vedno potegnemo skupaj. Nekateri iz našega gledališča širijo bombastične novice in neresnice," je prepričan igralec Jože Hrovat. Poudaril je, da je direktor Konič potegnil dobre poteze, da se bo razčistilo, kdo ima prav, in da dosedanjega umetniškega vodje ni čutil polnih enajst let.