V mestni galeriji se bodo predstavili umetniki mlajše generacije, ki so v minulem letu bivali v umetniških bivalnih ateljejih Ob Ljubljanici Mestne občine Ljubljana (MOL). Ateljeje, ki naj bi v skladu s cilji strategij razvoja kulture na področju MOL zagotovili pogoje za delovanje vrhunskih ustvarjalcev s področja likovnih umetnosti, so dodelili perspektivnim mladim ustvarjalcem, ki se bodo danes ob 19. uri predstavili v Mestni galeriji 1. Umetniki Viktor Bernik, Rok Bogataj, Meta Grgurevič, Jaša, Damjan Kocjančič, Miran Kreš in Metka Zupanič bodo na skupinski razstavi Za boljši jutri, ki jo je kurirala Mateja Podlesnik, nastopili proti potrebi po objektni končnosti umetniških del. Umetniki so si postavili velik izziv, saj razstava ne bo neka v sebi zaključena enota, ki se nam kaže statična enkrat za vselej, ampak bo živa, spreminjajoča se organska forma. Zadnje spremembe bodo razstavi vdihnili 5. januarja 2009 ob njenem zaprtju.

Če bodo umetniki v Mestni galeriji postavljali vprašanja o sosledju časovnih dimenzij v prostoru, bo Virtualna baza Intima v sodelovanju z Galerijo Škuc, ki predstavlja nizozemsko intermedijsko umetnico francoskega rodu Annie Abrahams, govorila predvsem o sočasnosti različnih prostorov v medmrežju. Ob 20. uri bo umetnica, ki je specializirana za medmrežne performanse, predstavila svoje delo, v katerem z uporabo sodobnih komunikacijskih tehnologij raziskuje čustvena in intimna razmerja skozi optiko osamljenosti, strahu in politike. Med predstavitvijo del v Galeriji Škuc se bo neposredno vključila v medmrežni performans Dvojna vez v Londonu živeče umetnice Renee Turner, ki se bo začel istega dne ob 20.30 in bo potekal sočasno z ljubljansko predstavitvijo, tako da se bodo obiskovalci v živo spoznali s potekom medmrežnega performansa.

Ob koncu večera, ob 21. uri, bo v galeriji Alkatraz v Metelkova mestu potekala demonstracija neposredne materialne vizualizacije zvoka, na kateri bodo predstavljeni različni vizualni učinki in kompleksni dinamični procesi, ki jih zvočne frekvence zarisujejo v prah, vodo, barve in druge materiale, posute na kovinsko ploščo. Eksperiment, ki temelji na raziskavah nemškega fizika in glasbenika iz konca 18. stoletja Ernsta Chladnija, bodo izvedli Boštjan Drinovec, Arnold Marko in Primož Oberžan. Naslov performansa Kymatika je izraz za ta fizikalni pojav, ki ga je pozneje - konec 60. let 20. stoletja - sistematično preučeval švicarski naravoslovec in antropozof Hans Jenny. Zaradi potencialne glasnosti poskusov ljudem, občutljivim na zvok, ne priporočajo ogleda demonstracije.