Ponarejene hrane in pijače je na evropskem trgu veliko. Po grobih ocenah goljufije te vrste prizadenejo najmanj odstotek svetovne živilske industrije in so na leto »težke« do 37 milijard evrov. Europol se v operacijah Opson (v stari grščini hrana) redno ukvarja s ponarejenimi prehrambnimi izdelki ali takimi, ki po kakovosti ne dosegajo zahtevanih standardov, ter se trudi razkrivati organizirane kriminalne združbe, ki so v to vpletene. Pred kratkim so v Španiji in Italiji odkrili 260.000 litrov ponarejenega oljčnega olja. Lopovi so za redčenje uporabljali tako imenovano lampantno olje, ki je neužitno in neprimerno za prehrano.

Za zdaj so takšni ponaredki našo državo večinoma obšli in se niso znašli na nakupovalnih policah slovenskih trgovin. »Kar se potrjenih potvorb živil tiče, lahko rečemo, da v Sloveniji niso pogoste. Nazadnje smo o tem govorili v času afere s konjskim mesom, ko so bila v Slovenijo distribuirana živila, v katerih naj bi bilo namesto govejega mesa konjsko (leta 2013, op. a.). Konec leta 2022 je bila uvožena pošiljka medu, 260 ton, namenjena Italiji, za katero se je pri pregledu ob uvozu izkazalo, da ne izpolnjuje predpisanih zahtev kakovosti oziroma da vsebuje sestavine, ki skladno z zakonodajo EU v medu niso dovoljene,« navajajo na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ob tem poudarjajo, da je meja med ponarejenimi živili in živili slabše kakovosti zelo nedoločna. O tem, ali je nekaj slabe kakovosti, ker je ponarejeno ali pa so v ozadju drugi razlogi, odloča zgolj to, ali je šlo za naklepno dejanje ali pa za dejanje iz malomarnosti. Poleg tega se ponarejanje lahko kaže na različne načine: kot zavajajoče označevanje, dodajanje oziroma zamenjava sestavin ali pa kombinacija naštetega, opozarjajo.

Države članice EU se o tem obveščajo prek tako imenovanega sistema ACN, gre za izmenjavo informacij o goljufijah, nevarnih živilih in krmi ter neskladnih proizvodih. Pristojni za nadzor nad varnostjo in kakovostjo živil sodelujejo tudi z organi pregona, da bi preprečili različne hude oblike mednarodnega in organiziranega kriminala, ki obsega tudi potvorjena živila. V ta sklop sodijo tudi operacije Opson, v katerih, odvisno od tematike oziroma področja nadzora, sodeluje tudi Slovenija. Če bi bilo na primer ponarejeno oljčno olje distribuirano v našo državo, bi bili o tem obveščeni v okviru enega ali več od prej omenjenih sistemov EU za izmenjavo informacij.

Mleko, med, oljčno olje …

»Če se v prometu najde potvorjeno živilo, se ne sme več tržiti in ga mora odgovorni za živilo umakniti iz prometa. Proti odgovornemu izvajalcu dejavnosti pa se vloži kazenska ovadba (dejanje mora imeti značaj naklepnosti in ga je treba med postopkom tudi dokazati),« so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. O ponaredkih smo povprašali tudi finančno upravo, kjer pravijo, da gre v teh primerih za goljufije glede navajanja sestave izdelka ali njegovega porekla oziroma sestavin. »Furs je v preteklosti naletel na nekaj pošiljk alkoholnih pijač, s katerimi je bila domnevno kršena blagovna znamka, druge vrste goljufij pa do zdaj še niso bile odkrite,« so pojasnili.

Ponarejanje seveda ne pomeni le gospodarske škode, pač pa tudi nevarnost za zdravje potrošnikov. Med najpogosteje ponarejenimi je recimo mleko. Največkrat mu dodajajo vodo, kar ne zmanjša le njegove hranilne vrednosti, ampak tudi poveča tveganje okužbe z bakterijami, ki se prenašajo z vodo. Eden najodmevnejših primerov se je leta 2008 zgodil na Kitajskem, ko so z vodo redčili mleko za dojenčke. V Italiji so predlani odkrili tovornjak, predelan tako, da je bilo mogoče mleko razredčiti z vodo tik pred raztovarjanjem. Mleko je najprej prestalo teste kakovosti, nato pa so ga razredčili. Preiskave tudi kažejo, da naj bi bila ponarejena skoraj polovica medu, uvožena v EU. Največ naj bi ga bilo iz Turčije in Kitajske. Za redčenje uporabljajo koruzni sirup, pesni sladkor, saharozo ali kemično spreminjajo sladkorje. Med najpogosteje ponarejenimi živili so še že omenjeno oljčno olje, vino, kava, čaj, sadni sokovi, žafran, vanilja, kaviar, jastog, mleti črni poper in balzamični kis. 

Priporočamo