Po besedah zdravnika na urgenci je deklica v restavraciji pojedla obrok, ki je vseboval arašide. Ti so povzročili anafilaktični šok in njeno življenje je bilo ogroženo. S hitrim posredovanjem reševalne ekipe ji je uspelo preživeti, so še sporočili z urgence.
Gre za hudo alergijsko reakcijo, ki prizadene celoten organizem. Je smrtno nevarno stanje, ki se običajno pojavi zelo kmalu po izpostavljenosti alergenu. Najpogostejši znaki so: nenaden padec krvnega tlaka, pospešen utrip, otekanje jezika, kožni izpuščaj, slabost in bruhanje.
Še vedno ni znano, ali se je osebje restavracije zavedalo njene alergije ali je prišlo do šuma v komunikaciji, poročajo srbski mediji.
Kateri so najpogostejši alergeni v hrani?
Devet živil je odgovornih za več kot 90 odstotkov resnih alergijskih reakcij. Seznam vključuje mleko, jajca, ribe, školjke, oreške, arašide, pšenico, sojo in sezam.