Naj spomnimo: Radgončan Tomi Sluga je na zatožno klop sedel že novembra 2003, ker mu je tožilstvo očitalo ogrožanje varnosti osebe, ki je pod mednarodnim varstvom. To je storil 20. maja 2001, le nekaj tednov pred srečanjem Busha in Putina v Ljubljani, ko je na naslov Bele hiše poslal elektronsko pismo: "Rešite Zemljo, vi tepci, ubili vas bomo v Ljubljani. Dobrodošli!" Tomi Sluga je takrat v zagovoru povedal, da se je šalil. Tistega majskega večera je popil šest kozarcev rdečega vina. Pogovor v družbi je nanesel tudi na aktualno dogajanje: Amerika je takrat zavrnila podpis kjotskega protokola o zmanjšanju emisij. Nato je malo pred polnočjo sedel za računalnik. Na spletu je našel naslove Bele hiše. Poslal je elektronsko sporočilo. Dobil je odgovor: "Hvala, ker mislite na predsednika Busha." Sicer Bela hiša na dan prejme več kot deset tisoč takih sporočil.

Policisti potrkali na vrata

Čez nekaj tednov so na njegova vrata potrkali možje postave in mu zasegli računalnik. Ameriški varnostni organi so namreč slovensko policijo obvestili, kaj je zagrešil. Na prvem sojenju je bil obsojen na štiri mesece zaporne pogojne kazni. Decembra 2005 je sodbo višje mariborsko sodišče razveljavilo.

Na včerajšnjem novem sojenju je Tomi Sluga spremenil zagovor. Zanikal je krivdo in povedal, da je pošto poslal njegov prijatelj, sam pa je v preiskavi in na prvem sojenju priznal dejanje, ker ga je želel zaščititi. Imena prijatelja ni izdal.

Tožilec Žarko Bejek je v sklepni besedi med drugim povedal: "Tudi sam nasprotujem Bushevi politiki, vendar je nedopustno, da nekdo nekomu grozi, da ga bo ubil." Menil je, da sodišče ne sme verjeti obtoženčevi spremenjeni izpovedi. Tožilec je spomnil še na pričanje Nikolaja Breznika, ki je tudi včeraj zatrdil, da ga je Sluga jutro po poslanem sporočilu poklical po telefonu in spraševal, kaj naj naredi, ker je poslal pošto na naslov Bele hiše. Bejek je zahteval štiri mesece pogojne zaporne kazni. Mimogrede: isti tožilec je na prvem sojenju Slugo želel obsoditi na pol leta pogojne zaporne kazni.

Sporočilo poslal nekdo drug

Odvetnica Sanda Južnik je pred izrekom kazni dejala, da njen varovanec dejanja ni storil. "To je danes tudi povedal," je dejala. Povedala je še, da je v preiskavi in na prvem sojenju obtoženi krivdo prevzel nase, ker je tako obljubil prijatelju, ki ga je želel zaščiti, ker ta dela v javni upravi. "Takšna sporočila sploh ne pridejo do ameriškega predsednika, obenem se Bush po svetu nenehno srečuje z demonstranti, ki protestirajo s podobnimi parolami," je opozorila.

Po pol ure posvetovanje je senat sprejel odločitev, da Tomi Sluga ni kriv.