Sodišče je Paravinjo kaznovalo s šestimi leti zapora zaradi poskusa posilstva Bilićeve. Za njen umor mu je prisodilo 35 let zapora, še pet let pa je dobil zaradi poskusa posilstva Marine Damjan. Kazni so združili v enotno kazen 40 let zapora, kar je najvišja možna zaporna kazen na Hrvaškem.

Antonijo nazadnje videli 7. junija lani

Bilićevo so nazadnje videli 7. junija lani, ko je nedaleč od domače vasi pri Drnišu vstopila v tovornjak, ki ga je vozil Paravinja. Ta naj bi usodnega dne najstnico sprejel v svoj tovornjak in jo skušal pregovoriti v spolni odnos, dele razsodbe navaja Večernji list na svoji spletni strani.

Na poti proti Splitu naj bi se nenadoma ustavil, stopil iz tovornjaka in skušal vstopiti na sovoznikovo mesto, kjer je bila Bilićeva, da bi imel z njo spolni odnos. Bilićeva je skušala pobegniti, a je bil Paravinja močnejši, zagrabil jo je za vrat in jo stiskal, dokler ni umrla.

Kot še navaja Večernji list, je Paravinja nato dekletovo truplo skril na neznanem kraju. Umoril pa naj bi jo, da bi prikril sledi poskusa posilstva.

Ob branju razsodbe glasno protestiral

Ko je sodnica Nives Nikolac danes brala razsodbo, je Paravinja glasno protestiral, je poročala Nova TV na svoji spletni strani. "Jasenovac je bil bolj pošten. Razsodbo je podpisal Karamarko," je po razsodbi povedal Paravinja, ki je omenil predsednika HDZ Tomislava Karamarka, ki je bil hrvaški notranji minister do decembra lani.

Policijsko preiskavo v primeru izginotja Bilićeve je v začetku vodil takratni policijski načelnik Milijan Brkić, ki je danes generalni sekretar HDZ, sicer pa dolgoletni prijatelj in desna roka Karamarka.

Obtožnico proti Paravinji so vložili novembra lani, hrvaški mediji pa so poročali o pomanjkljivostih policijske preiskave, s katero ni bila zadovoljna niti družina Bilić, ki je to izpostavila tudi danes.

Žrtev montiranega procesa in spleta nesrečnih okoliščin

Paravinja je tudi v četrtek, ko je imel pravico do nagovora sodišču, dejal, da je žrtev montiranega procesa in spleta nesrečnih okoliščin. Danes ni kazal, da bi se kesal zaradi svojih dejanj, je pa njegova odvetnica že napovedala pritožbo.

Paravinja je s ciničnim nasmeškom sprejel višino kazni, medtem ko je sestra žrtve, Ana Bilić, med branjem razsodbe jokala. Družina Bilić je sicer pričakovala, da bo Paravinja na koncu le razkril usodo Antonije.

"Družina je na nek način zadovoljna. Resnica je grenka, a so jo sprejeli kot absolutno resnico," je povedal odvetnik Bilićevih, Vinko Ljubičić.

Najvišja kazen tudi brez trupla

Paravinjo so obsodili na najvišjo zaporno kazen, čeprav materialnega dokaza umora, trupla mladoletnice, niso našli niti po več mesecih iskanja. So pa preiskovalci zbrali več sledi in indicev, da je bil 43-Paravinja zadnji, ki je videl dekle, preden je izginilo.

Znani hrvaški odvetnik Zvonimir Hodak je za novičarski tportal.hr ocenil, da je bila kazen za Paravinjo pričakovana zaradi vrste oteževalnih okoliščin, kot so prejšnje obsodbe za spolna kazniva dejanja, ponovitve teh dejanj, laganja, navajanja napačnih sledi in umika priznanja, kar je močno zaznamovalo njegov položaj.

Hodak, oče pred leti v Zagrebu umorjene Ivane Hodak, pričakuje, da bo hrvaško vrhovno sodišče potrdilo prvostopenjsko sodbo, ki bo takrat tudi pravnomočna.

Najprej umor priznal, kasneje vse zanikal

Paravinjo so prijeli konec junija lani v BiH. Na zaslišanju v Banja Luki je priznal umor Bilićeve in razkril, s katerega mostu naj bi vrgel truplo v reko Krko na Hrvaškem. Po izročitvi Hrvaški je vse zanikal ter zatrdil, da so ga policisti v Banja Luki pretepli in izsilili priznanje.

Med sojenjem v Šibeniku so zaslišali približno 40 prič in pregledali video posnetke gibanja Paravinje 7. junija lani. Predstavili so mnenja strokovnjakov o bioloških sledeh v tovornjaku Paravinje, kjer so našli sledi las, krvi in sline žrtve.

V preteklosti so sodišča v Srbiji in BiH Paravinjo že obsodila na večletne zaporne kazni zaradi posilstva in poskusov posilstva.

Sicer so na Hrvaškem doslej pravnomočno na 40 let zapora obsodili približno 15 moških, ki so morili iz različnih razlogov, od ljubosumja do osebne materialne koristi. Zadnja 40-letna kazen je bila izrečena leta 2010.