Gre za še enega od številnih primerov, ko tajni policijski sodelavci poiščejo muslimane, ki preveč govorijo in izražajo željo storiti kaj odmevnega. Policija jih nato poveže s tajnim sodelavcem, ki njihovo napadalnost še podžiga, dokler jih ne ujame pri poskusu izvedbe "terorističnega napada", ki pa to ni, saj nadobudni napadalci pri sebi nimajo pravega eksploziva ali orožja.

Nafis je prišel v ZDA v začetku leta in se je po poročanju nekaterih medijev vpisal na univerzo v Missouriju. Živel je v newyorškem predelu Queens in glede na ovadbo glasno razmišljal o napadih. Tajni policijski sodelavec ga je pri tem vzpodbujal in Nafis se je odločil, da bo z eksplozivom napadel zgradbo newyorške banke Federal Reserve, ki hrani zlate rezerve več držav.

Skupaj s policijskim sodelavcem je sestavljal bombo iz neškodljivega materiala in se dal posneti, ko je govoril, da bo vztrajal do zmage ali mučeništva. Aretirali so ga v avtomobilu nedaleč od poslopja Federal Reserve na jugu Manhattna, ko je skušal z mobilnim telefonom večkrat brez uspeha sprožiti "bombo".

Najbolj priljubljena tarča ostaja New York

Po 11. septembru 2001 je bilo podobnih aretacij v ZDA na desetine, najbolj privlačna tarča pa ostaja New York. Newyorški policijski komisar Ray Kelly je dejal, da so imeli od septembra 2001 že 15 tovrstnih poskusov, pri čemer so želeli teroristi med drugim napasti Brooklynski most, ameriško borzo, sinagoge in podzemno železnico.

Nafisov primer kaže, da želja po terorističnih napadih v ZDA ne pojenja, kaže pa tudi, da je kaj takšnega precej težko izpeljati. Še najbližje je maja 2010 prišel Fajsal Šahzad, vendar pa bomba, ki jo je sam izdelal in nastavil v avtomobilu na Times Squareu, ni delovala.