Kot danes poroča tržaški Primorski dnevnik, je podjetnik Di Finizio v torek zvečer v notranjosti splezal do okna na kupoli vatikanske bazilike in skozenj izobesil belo rjuho z napisom: Help. Dovolj z Motnijem, dovolj z Evropo, dovolj z multinacionalkami.

Zaradi dogodka je posredovala vatikanska policija in začela so se pogajanja, da bi moškega prepričali, da sestopi s kupole. Di Finizio je še dolgo v noč vztrajal pri svojem protestu.

Podjetnik iz Trsta je že 30. julija letos protestiral na kupoli bazilike sv. Petra proti evropski direktivi Bolkenstein, ki državne koncesije za upravljanje lokalov dodeljuje na podlagi mednarodnih razpisov oziroma predvideva dražbo območja, kjer stoji njegov lokal.

Marca letos je prav zaradi protesta proti omenjeni direktivi splezal na žerjav Ursus v tržaškem pristanišču in tudi tam protestiral poldrugi dan.

47-letni Di Finizio je pred leti upravljal javni lokal na barkovljanskem nabrežju, ki ga je uničil podtaknjen požar, še poroča Primorski dnevnik.

Javnomnenjska raziskava: Večina ni za Montija po volitvah

Večina Italijanov se ne strinja, da bi premier Mario Monti italijansko vlado vodil tudi po volitvah prihodnje leto, razkriva danes objavljena javnomnenjska raziskava, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

56 odstotkov vprašanih je dejalo, da si ne želijo, ali imajo zelo majhno željo, da bi Monti tudi po volitvah vodil vlado, medtem ko jih je 42 odstotkov dejalo, da zelo ali dokaj podpira to idejo.

Hkrati je 75 odstotkov vprašanih dejalo, da jim je vseeno, ali bo prihodnji premier levi ali desni, dokler bo "sposoben".

Monti, ki je kot nestrankarski ekonomist novembra lani prevzel vodenje vlade, je v preteklosti vedno znova izpostavljal, da bo odstopil kot premier po volitvah, ki naj bi bile aprila prihodnje leto. Minuli teden je dodal, da bi lahko ostal na premierskem položaju, če bodo to od njega zahtevali.

Danes objavljena raziskava je tudi razkrila škodo, ki jo je stranka Montijevega predhodnika Silvia Berlusconija, Ljudstvo svobode (PDL), utrpela zaradi nedavnega korupcijskega škandala v deželi Lacij. PDL uživa samo 18,5 odstotkov podpore, medtem ko je pred razkritjem afere imela okoli 22-odstotno podporo. Hkrati bi italijanski desnosredinski volivci raje videli, da bi se za premiera potegoval tajnik PDL Angelino Alfano kot Berlusconi.

Na volitvah bi se glede na javnomnenjsko raziskavo najbolje odrezala Demokratična stranka (PD) z 28 odstotki glasov, gibanje Pet zvezd Beppa Grilla pa bi bila tretja s 17,6 odstotka.

Javnomnenjsko raziskavo je objavil inštitut Ipsos 24. septembra, na spletni strani pa jo je danes objavila italijanska televizija Rai.