Pravilnik torej za obdobje od 1. oktobra tekočega leta do 30. septembra naslednjega leta opredeljuje nižji odvzem volka od predlaganega in moratorij lova na volka v loviščih s posebnim namenom.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje se zaveda pomena, pa tudi odgovornosti za ohranjanje populacij velikih zveri v Sloveniji ter tudi pomena ohranjanja in zagotavljanja sobivanja zveri z ljudmi. Ohranjanje velikih zveri in zagotavljanje sožitja s prebivalci sta enakovredna cilja strategije upravljanja z velikimi zvermi, poudarjajo na ministrstvu.

Skladno s tema ciljema ministrstvo na osnovi podatkov o stanju rjavega medveda in volka v Sloveniji, strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter mnenja različnih interesnih skupin pripravi pravilnik o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave.

"Mnenja in stališča so lahko zelo nasprotujoča. Veliko je bilo protestov in zahtev za zmanjšanje števila odvzema oz. moratorij na odstrel volkov, kar kaže na občutljivost in zelo pozitiven odnos posameznikov za obstoj velikih zveri, po drugi strani pa smo dobili tudi pozive za bistveno povečanje odstrela, predvsem rjavega medveda," še opozarjajo na ministrstvu.

Ob tem izpostavljajo, da imamo v Sloveniji, predvsem zahvaljujoč rezultatom projekta Life+ Slowolf, razmeroma dober vpogled v stanje populacije volka, pa tudi v načine izvajanja upravljanja s populacijo ter iskanja rešitev glede sožitja z rejci drobnice.

Za moratorij se na ministrstvu niso odločili, ker so strokovna priporočila v tem primeru napovedovala zelo verjeten porast nezakonitih oblik ubijanja volkov, kar je izjemno težko nadzorovati in preprečevati. Vendar so število načrtovanega odvzema zmanjšali ter s pravilnikom določili še nekatere druge ukrepe: v loviščih s posebnim namenom se do konca leta 2013 odstrel volka ne izvaja. Lovna doba se skrajša za en mesec, kar pomeni, da lov v februarju ni več dovoljen. Volkulja, ki vodi mladiče, poležene v istem letu, se ne lovi, v primeru, da število odvzetih spolno zrelih samic doseže 50 odstotkov načrtovanega odvzema, pa se odstrel zaključi. Večjo pozornost bodo na ministrstvu posvetili tudi izvajanju tega pravilnika.

Poleg tega letos načrtujejo sprejem akcijskega načrta za upravljanje z volkom. Načrt je v končnem usklajevanju, predvsem iščejo zahtevne rešitve, kako z zmanjšanimi sredstvi zagotoviti največjo učinkovitost in tudi realnost izvedbe načrta.