Prvotno je bil postopek zoper podjetnika Marjana Mikuža in Bratoževo zaradi šibkega zdravja slednje izločen iz glavnega sojenja, prejšnji teden pa je v tej zadevi na koprskem sodišču potekal tudi predobravnavni narok. Obtožnica Mikuža in Bratoževo v tem primeru bremeni poslovne goljufije oziroma pomoči pri poslovni goljufiji na škodo Prijateljeve tašče Leopolde Stojkovič. Zagovornika Mikuža in Bratoževe vztrajata, da se postopka vodi ločeno, medtem ko Prijateljeva obramba zahteva združitev postopkov, saj bi to pokazalo na neverodostojnost Mikuža kot priče, čigar izjave bremenijo Prijatelja.

Nekdanjega poslanca SNS Srečka Prijatelja, ki trenutno prestaja štiriletno zaporno kazen, obtožnica bremeni napeljevanja h kaznivemu dejanju nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril. Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar je obtožen zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril, Mikuž pa je obtožen nedovoljenega dajanja daril ter pomoči pri zlorabi položaja in nedovoljenem sprejemanju daril.

Prijatelj naj bi Časarja in Mikuža nagovoril k dogovoru za sklenitev kupoprodajnih pogodb za nakup nepremičnin, v katerih je kupec Luka Koper, posrednik pri prodaji pa Mikuževo podjetje Premik net, ki je bilo deležno štiriodstotne provizije. Pri tem naj bi Prijatelj Časarja nagovoril, da od Mikuža zahteva in sprejme nagrado zase ter za Prijatelja. Mikuž naj bi na Prijateljevo nagovarjanje Časarju izročil 86.000 evrov, Prijatelju pa 245.000 evrov od 742.000 evrov, kolikor naj bi Luka Koper plačala Premik netu.