Reševalci so našli vseh devet trupel, med katerimi so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP nemški, italijanski in španski državljan ter vodnik domačin.

Policija in ministrstvo sicer navajata različne podatke glede števila pogrešanih in rešenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah ministrstva je pogrešanih še šest francoskih državljanov, Italijan in Kanadčan, medtem ko policija zatrjuje, da so pogrešani le še štirje. Od 13 rešenih ljudi so bili trije Francozi, Nemca in Nepalec prepeljani v bolnišnico v Katmandu, so še navedli.

AFP pa poroča, da so pogrešane še tri osebe, potem ko so reševalci in policisti zaradi poslabšanja vremenskih razmer prekinili iskanje pogrešanih. Po poročanju dpa bodo z iskanjem nadaljevali v ponedeljek, ko bo znanih tudi več informacij.

Plaz je skupino okoli 25 francoskih, nemških in italijanskih alpinistov presenetil na višini 7000 metrov, ko so se pripravljali na vzpon proti 8156 metrov visokem vrhu osme najvišje gore na svetu. Na ministrstvu so pojasnili, da se je plaz sprožil zaradi nenadnega sončnega vremena po več dnevih mraza.

V Nepalu, kjer se je sicer ravno začela jesenska alpinistična sezona, se nahaja nekaj najvišjih vrhov sveta, med njimi tudi najvišji Mount Everest. Smrtne žrtve med alpinisti na himalajskih gorah so pogoste zaradi slabega vremena in težkih plezalnih razmer, še poroča dpa.