Prejšnji teden je Anton Brecl na svoj naslov prejel napotnico za magnetno resonanco hrbtenice svoje mame, ki je umrla leta 2004. Ko je poklical v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor pa odgovora, kako se je lahko kaj takega zgodilo, ni dobil.

Brecl je za omenjeni časnik pojasnil, da je pokojna mama imela težave s hrbtenico, napotena je bila k specialistu, zakaj takrat ni dobila napotnice za magnetno resonanco, ne ve.

Na UKC Maribor so pojasnili, da so sicer zelo pazljivi, da se take stvari ne dogajajo, omenjeni primeri pa so zelo redki.

Nad vsem skupaj je zgrožen France Prosnik, varuh bolnikovih pravic v Mariboru, ki pravi, da v svoji karieri varuha takšnega primera še ni obravnaval. Glede na vse skupaj pa meni, da bi morala strokovna direktorica odrediti notranji nadzor, ki bi razjasnil, kako je prišlo do tako občutljive napake.

S Prosnikom se strinja tudi Lojze Grobelnik, član Sveta zavoda UKC Maribor, ki bo na naslednji seji zastavil vprašanje, kako je lahko prišlo do take napake.