Družinski člani žrtev se sedaj bojijo, da bi lahko večkratni posiljevalec in morilec zapustil zapor. Pravosodni strokovnjaki sicer izključujejo, da bi se lahko Dutroux dejansko kmalu znašel na svobodi. Teoretično bi lahko Dutrouxa na svobodo izpustili aprila 2013.

"Gre za nekoga, ki praktično nima nobene možnosti, da bi ponovno prišel na svobodo. Dutroux ne izpolnjuje nobenega od potrebnih pogojev," je danes za belgijski radio RTBF dejal strokovnjak za kazensko pravo Marc Preumont.

Dutroux je v 90. letih minulega stoletja ugrabil šest deklic, od katerih so štiri umrle. Leta 2004 so ga zaradi večkratnega umora obsodili na dosmrtno ječo, ki jo trenutno prestaja v zaporu na jugu Belgije.

Pred približno dvema tednoma so predčasno na prostost izpustili njegovo nekdanjo soprogo in sostorilko Michelle Martin, ki od takrat živi v samostanu na jugu države. Martinovi so 30-letno zaporno kazen znižali na 16 let. Proti njeni predčasni izpustitvi je protestiralo več tisoč Belgijcev.

Pod pritiskom javnosti je belgijska vlada minuli teden sprejela zaostritev pogojev za odobritev pogojnega izpusta za storilce hujših kaznivih dejanj.