Na območju Gorenjske je ponoči zaradi neurja prišlo do izpada električne energije. Brez elektrike so ostali odjemalci na območju vseh gorenjskih občin, delavci Elektra Gorenjska pa so po 4. uri elektriko zagotovili vsem odjemalcem. Dlje časa je bilo moteno le napajanje v jeseniški jeklarni, kjer imajo še vedno težave.

V Kopru je v noči na četrtek močan veter, ki je spremljal neurje, podiral drevesa, odkrival strehe in pločevinaste kritine. V Ljubljani, Mariboru in v Murski Soboti so bili gasilci na delu zaradi meteornih voda. Naš dopisnik z goriškega konca nam je sporočil, da v Novi Gorici močno piha, večjih težav pa ni in jih tudi ponoči niso imeli. Dopisnica iz Celja je sporočila, da se zaradi obilnih padavin v tretjem največjem slovenskem mestu ne srečujejo z večjimi težavami, tudi noč je minila razmeroma mirno.

Danes bo še oblačno, padavine pa bodo do večera v večjem delu Slovenije ponehale. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrosti od 90 do 120 kilometrov na uro.

Ponoči reke dosegle velike pretoke

Ponoči so reke v osrednjem in vzhodnem delu države dosegle velike pretoke. Večina rek na zahodu in v osrednji Sloveniji počasi stagnira. Naraščajo še Vipava, Sava, Savinja, na jugu pa Krka s pritoki in Kolpa.

Danes bodo naraščale predvsem reke na jugovzhodu in vzhodu Slovenije. Vodotoki na porečju Dravinje in Sotle pa so blizu opozorilnih pretokov, še navajajo na spletni strani Agencije za okolje.

Ob močnejših lokalnih nalivih lahko tudi drugod po državi močneje narastejo manjši vodotoki.

Radarska slika padavin ob 08.30 uri. (foto: Arso)

Ponoči je bilo pestro

Ob 21.30 je voda zalila kletne prostore zgradbe na Kolombanu v občini Koper. Posredovali so gasilci PGD Hrvatini, ki so izčrpali okoli tri kubične metre vode.

Okoli 22. ure so gasilci po klicu občana začasno prekrili streho in preprečili puščanje v zgradbi na Beblerjevem trgu v Ljubljani. Streha je bila zaradi požara v prejšnjih dneh odkrita.

Malo po 22. uri so v Kobaridu gasilci PGD Kobarid odmašili kanalizacijski jašek in tako preprečili zalitje stanovanjskega objekta. Pol ure pozneje so morali posredovati gasilci v Slovenski Bistrici, ker je voda zalila stanovanjski objekt. Okoli pol enajste ure je na Gorenjskem prišlo do obsežnega izpada električne energije.

Okoli 22.45 je v Smledniku v občini Medvode občan prosil za pomoč, ker mu je meteorna voda ogrožala objekt. Posredovali so gasilci PGD Smlednik, ki so dodali protipoplavne vreče in uredili odvodnjavanje.

Na Obali težave zaradi vetra

Na Obali je težave v sredo zvečer povzročal tudi močan veter. Na Upravi RS za zaščito in reševanje so okoli 22. ure prejeli obvestilo, da je veter na območju ladjedelnice v Izoli poškodoval nekaj plovil. Okoli 20.30 je v Jagodju v občini Izola zaradi vetra drevo padlo na električne vodnike. Posredoval je dežurni delavec Elektra Primorske, ki je odklopil elektriko.