Kot so sporočili v Sarajevu, je v preiskavo zajetih več kriminalnih združb, katerih člani so osumljeni najmanj šestih umorov in več ropov v zadnjih desetih letih. Operacija je potekala v sodelovanju s policijami in pravosodnimi organi sosednjih držav, v katerih so se nahajali nekateri osumljenci.

"Ta akcija je najobsežnejša operacija proti organiziranemu kriminalu v podaytonski BiH in predstavlja odločilen udarec organiziranemu kriminalu na območje celotne BiH," je poudarilo državno tožilstvo.

Poleg umorov in večmilijonskih ropov je predmet preiskave tudi tihotapljenje droge.

V obsežni operaciji, imenovani Lutka, je sodelovalo okoli 400 policistov, tožilstvo pa za zdaj v interesu preiskave ne more dati več informacij o aretiranih.

Lokalni mediji v BiH poročajo, da je policija izvedla vrsto hišnih preiskav na območju Sarajeva in Vzhodnega Sarajeva, med drugi tudi v hotelu Casa Grande v naselju Ilidža, ki je v lasti Naserja Keljmendija.

Keljmendi je bil v začetku leta uvrščen na ameriški "črni seznam" oseb, ki imajo prepoved vstopa v ZDA zaradi povezav z organiziranim kriminalom. Keljmendi naj bi bil vodja ene največjih in najbolje organiziranih kriminalnih združb na območju Balkana, ki je povezana z umori, ropi in tihotapljenjem droge, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.