Kot so v izjavi za javnost zapisali na PU Nova Gorica, so slovaški planinci vozila parkirali pri vasi Avsa nad Livkom, nato pa so se peš odpravili proti vrhu omenjenega hriba. Na vrhu so se zadržali kratek čas, nato pa so se vrnili nazaj v dolino. Na poti do vozil je omenjeni pogrešani 26-letni slovaški planinec zapustil skupino in se odločil, da se bo sam vrnil v dolino peš, kamor pa se nato do večernih ur ni vrnil. Sicer so bili Slovaki nastanjeni v enem od gostinskih objektov v Kobaridu.

Pod vodstvom policistov Policijske postaje Bovec je bila nato v soboto sprožena iskalna akcija v kateri je poleg bovških policistov sodelovalo tudi večje število pripadnikov GRS Tolmin in gasilcev PGD Kobarid, skupno približno 30 ljudi, ki so pregledali vse dostopne ceste proti Matajurju, pot do lovske koče na Matajurju, pot od planine Tršca do Svinske planine, cesto Idrska planina – Svinska planina – Sužiška planina ter markirano pot iz Svinske planine do Kobarida.

''Žal reševalci v omenjeni iskalni akciji pogrešanega 26-letnega Slovaka niso našli in ker je bilo iskanje izven poti v nočnem času prenevarno, so akcijo v nedeljo, 9. septembra 2012 ob 00.30 v nočnem času prekinili in jo ponovno nadaljevali istega dne oz. včeraj, 9. septembra 2012 ob 7. uri zjutraj,'' so še zapisali v izjavi.

Iskanje se je nadaljevalo tudi v nedeljo, ko je pogrešanega iskalo 40 ljudi, v iskanje se je popoldne vključil tudi helikopter slovenske policije. Pregledali so teren v prepadnem pobočju Matajurja v bližini planinske poti od Svinska planine proti vasi Sužid, območje planinske poti iz Sužiške planine po skalnem grebenu v smeri vasi Sužid ter zgornji, neporaščeni del Matajurja v širši okolici mesta, kjer je bil pogrešani 26-letni Slovak nazadnje viden. V večernih urah nedelje so iskalno akcijo zaključili.

Danes se iskalna akcija pod vodstvom PP Bovec ponovno nadaljuje. Pogrešano osebo iščejo prej omenjene policijske in gorske enote, pridružili pa so se jim tudi jamarji. Omenjenega pogrešanega slovaškega državljana iščejo tudi italijanski člani gorske reševalne službe na italijanski strani Matajurja oz. državne meje.