Kot je dejal, je poročala o medicinskem posegu, s katerim so pri mestu Kukes na severu Albanije odvzeli srce ugrabljenemu Srbu, nato pa organ prepeljali na letališče Rinas pri Tirani. Priča, ki naj bi pri tem osebno sodelovala, pravi, da so srce nato prodali na črnem trgu.

Albanski parlament je maja letos potrdil zakon, s katerim je odobril začetek preiskave EU proti kosovskim Albancem, osumljenim trgovine z organi ujetnikov med vojno na Kosovu v letih 1998 in 1999.

Poročevalec Sveta Evrope Dick Marty je lani obtožil poveljnike nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK), vključno s kosovskim premierom Hashimom Thacijem, da so bili vpleteni v organiziran kriminal in trgovino z organi med spopadi na Kosovu konec 90. let prejšnjega stoletja.

Organe naj bi odvzemali ujetnikom, Srbom in pripadnikom drugih narodov, ki jih je OVK takrat zadrževala v Albaniji, ter jih prodajali na Zahod. Tako Kosovo kot Albanija sta obtožbe zanikala in zavrnila Martyjevo poročilo, EU pa je posebni delovni skupini naročila preiskavo dogajanja.