Večina prebežnikov, ki jih je prevažala manjša ribiška ladja, je po podatkih lokalnih oblasti prišla iz arabskih držav, pretežno iz Sirije in Iraka, namenjeni pa naj bi bili v Veliko Britanijo.

Kakih 20 metrov dolga ladja naj bi prevažala več kot 100 ljudi, v nesreči pa je po podatkih lokalnih oblasti med drugimi umrlo 28 otrok in trije dojenčki. Reševalci so popoldne prekinili reševalne akcije na kraju, kjer je potonila ladja, še vedno pa jih nadaljujejo ob obali. Morebitne preživele bodo iskali še prihodnje tri dni, so še sporočile lokalne oblasti.

Ladja naj bi davi izplula iz turške vasice Ahmetbeyli, nato pa jo je zajelo neurje, zaradi česar je le 100 metrov od obale trčila ob skale in posledično potonila. Kapitan in njegov pomočnik, oba turška državljana, sta med preživelimi, oblasti pa so ju priprle.

Turčija je v zadnjem času postala izhodiščna točka za množice, ki poskušajo nezakonito vstopiti v Zahodno Evropo. Večina jih poskuša po morski poti priti do grških otokov in od tam nadaljevati pot v zahodnoevropske države. Pri tem pogosto pride do nesreč na morju.