Marjan Vukas je ljubljanski okrajni sodnici danes pojasnil, da se je 2. februarja približno ob pol petih popoldne vozil s Postojnske ulice proti Oražnovi. Odložil je ženo, nato pa parkiral, ko je videl gručo ljudi, ki se zbira pred eno od hiš. Tudi sam je odšel peš proti gruči, da bi izvedel, kaj se dogaja. Takrat je opazil črno terensko vozilo, ki je na križišču med Oražnovo in Postojnsko zelo hitro pospešilo, pri tem, kot se je izrazil, "zakopalo", nato pa odbrzelo proti Tržaški cesti.

Sam je ta pobeg še isti dan povezal z dogodkom, je dejal, vendar o tem ni obvestil policistov, je pa to, kar je videl, povedal doma in dan kasneje v službi vsaj enemu sodelavcu. Dodal je, da tega vozila prej na tej ulici ni zaznal, prav tako si ni zapomnil znamke vozila, njegovih registrskih oznak, tudi voznika ni videl. Na vprašanje, ali je to vozilo kadar koli povezal s katero koli osebo, je odgovoril, da ne.

Sodnico je zato zanimalo, ali je kdaj kasneje govoril s policisti, vendar je dejal, da ni, temveč je le dobil vabilo s tožilstva.

Bežeče vozilo šele kasneje povezal s tragičnim dogodkom

Po zaslišanju na tožilstvu je nastal tudi uradni zaznamek, sodnica pa je iz njega prebrala, da je Vukas vozilo povezal z odvetnikom Mirom Senico. Tukaj ga je sodnica vprašala, zakaj o tem, kar je videl, ni že na kraju spregovoril s policisti - odvrnil je, da je bežeče vozilo šele kasneje povezal s tragičnim dogodkom. Iz uradnega zaznamka prav tako izhaja, da je bežeče vozilo videl, ko je bil še v avtomobilu.

Vukas je sodnici sprva tudi povedal, da se zaradi pričanja ne počuti ogroženega, kasneje pa je pojasnil, da je zaprosil za zaščito, saj da je Senica bogat in vpliven človek, on pa si tožb ne more privoščiti. Na pogovoru na tožilstvu so mu namreč predstavili "moč in vpliv tega človeka", je razložil. Sodnico je zanimalo, kdo mu je to predstavil, vendar ni jasno odgovoril. Je pa potrdil, da je bil med pogovorom na tožilstvu v prostoru le s tožilko Dragico Kotnik, ki je tudi vložila obtožni predlog zoper policista Dušana Mikolčeviča in Aleša Conradija.

Sodišče je kot pričo poklicalo tudi Vukasovega sodelavca Martina Hostnika. Hostnik je na kratko povedal, da je bil Vukas videti prestrašen in da mu je povedal, kako je videl speljati terensko vozilo, v katerem je verjetno bil "nek znan odvetnik". Vukas mu je povedal tudi ime odvetnika, a ga Hostnik danes na sodišču ni želel ponoviti, saj da se počuti ogroženega. Iz uradnega zaznamka pogovora na tožilstvu pa izhaja, da naj bi Vukas Hostniku povedal, da gre gotovo za vozilo, ki pripada Senici in ga je večkrat videl tam parkiranega.

V istem uradnem zaznamku je zapisano tudi, da se je Hostnik med neko krvodajalsko akcijo zapletel v pogovor z moškim, ki mu je dejal, da je policist in je bil tudi na kraju tragičnega dogodka. V Baričevičevi hiši naj bi videl viseti "točno tako bundo, kot jo je nosila Katarina Kresal".

Na Oražnovo je Baričevič smel pripeljati le enega psa naenkrat

Na sodišče je danes prišel tudi Dušan Hajdinjak, ki se ukvarja s šolanjem psov. Po napadu na Tržičana Stanislava Megliča je šolal tudi tri Baričevičeve bulmastife. Da je Baričevič po več ocenjevanjih dobil pse nazaj, je moral zagotoviti določene pogoje - psi so morali biti ves čas ločeni, zato jim je moral urediti primerne prostore, je pojasnil. Baričevič je pse želel namestiti v treh ločenih sobah v prvem nadstropju hiše na Oražnovi, vendar to ni bila primerna rešitev, zato je zgradil tri ločene pesjake v Javoru, kjer je imel vikend. Na Oražnovo je smel pripeljati le enega psa naenkrat.

Baričevič je Hajdinjaka nekaj dni pred tragedijo poklical in mu povedal, da eden od psov, Atos, postaja agresiven in nanj renči. Hajdinjak ga je vprašal, ali ima pse ločene, kar mu je Baričevič potrdil, a mu je Hajdinjak odvrnil, da mu ne verjame. Dogovorila sta se za obisk, a do njega nikoli ni prišlo.

Baričevičeva soseda Majda Cajnko pa je skozi odprto okno ravno lomila ledene sveče, ko je zaslišala Baričeviča, ki je psom najprej dajal ukaze, nato pa zaslišala ukaz "pusti" in krik bolečine. Z možem sta stekla do Baričevičeve hiše, vendar jima nihče ni odprl, zato sta šla do Baričevičevega strica, ki živi zraven, kjer so uspeli pogledati proti nadstrešku oziroma garaži in videli, kako psi grizejo svojega lastnika. Pse so z ukazi uspeli umiriti, nato pa so poklicali policijo in reševalce.