Turk je dejal, da bodo sedem osumljenih oseb danes privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju. V sklopu preiskave, med katero so podali ovadbo za 57 kaznivih dejanj zaradi prometa z mamili, so policisti devetim osebam odvzeli prostost in odredili pridržanje. Opravili so sedem hišnih preiskav ter osem osebnih preiskav in preiskav vozil ter opravili 21 zasegov različnih drog in konoplje.

Med preiskavo omenjenega kaznivega dejanja, ki je bila zaključena v sredo, v njej pa so sodelovali tudi Generalna policijska uprava in druge policijske uprave, so kriminalisti poleg klasičnih metod policijskega dela uporabljali tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Kriminalisti so ugotovili, da so glavni akterji kriminalne združbe, ki so v sorodstveni povezavi, organizirali mrežo uličnih preprodajalcev in vsakodnevno prodajali od pet do 500 gramov heroina. Z njim so oskrbovali odvisnike in nadaljnje prodajalce s širšega celjskega območja. Cena heroina na drobno pa se giblje med 40 in 50 evrov za gram.

Pri preiskavah so kriminalisti zasegli tudi okoli 10 kilogramov konoplje v različnih fazah sušenja, pripomočke za tehtanje in preprodajo drog, 15.000 evrov gotovine, malokalibrsko puško in revolver, vojaško avtomatsko puško in več kosov različnega streliva.

Celjski kriminalisti so sicer v prvi polovici letošnjega leta obravnavali 151 kaznivih dejanj s področja prometa z mamili, kar je za 23,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Ta kazniva dejanja so kriminalisti pripisali 194 osumljencem. V prvi polovici lanskega leta pa je bilo zaradi prometa z mamili ovadenih 135 oseb.

Turk je tudi dejal, da so v zadnjih treh nočeh zabeležili več kot 20 vdorov v bančne avtomate na širšem celjskem območju. Kaznivega dejanja je osumljena skupina tujcev, ki je bančne avtomate s kovinskimi pripomočki fizično poškodovala, predvsem pa reže za izplačilo denarja. Tekom minule noči so celjski kriminalisti trem osebam odvzeli prostost. Po oceni policije so osumljenci v 20 vdorih odnesli nekaj tisočakov, podrobnosti tega kaznivega dejanja, ki je za celjske kriminaliste neka nova oblika kriminala, pa bodo znane v prihodnjih dneh, ko bodo končane tudi hišne preiskave.