Občina Komenda je v letih 2007 in 2009 družbi IGRM omogočila odkup zemljišč v vrednosti 791.000 evrov za izgradnjo poslovno stanovanjskega objekta. Kupnino naj bi družba poplačala z izgradnjo hlevov za potrebe konjeniškega društva Komenda in s prostori v objektu, ki naj bi ga zgradila.

Vendar družba IGRM do danes ni plačala kupnine. Župan pa sklenjene pogodbe, ki je ni sklenil v skladu z veljavnimi predpisi, ni razdrl, ampak je občina z 200.000 evri sama dokončala gradnjo hlevov. IGRM je pridobljene nepremičnine leta 2010 prodal naprej družbi Hades Trgovina. Občina pa je, namesto da bi kot upnica IGRM zahtevala poplačilo kupnine, plačilo za nepremičnine prenesla na novega kupca.

Hkrati je župan za družbo Hades Trgovina, ki naj bi s 6,84 milijona evrov vrednim posojilom vendarle zgradila poslovno stanovanjsko sosesko, podpisal bančne garancije v višini dobrih dveh milijonov evrov. Vendar občinski svet o tem poroštvu sploh ni govoril. Drolec je na seji senata protikorupcijske komisije na vprašanje, zakaj občinskega sveta s podpisom pogodb ni seznanil, dejal, "da ne bi dobil sklepa in bi bilo preveč enega govorjenja".

Hades Trgovina ni odplačala posojila

Po pojasnilih župana je Hades Trgovina občini z odkupom naredila veliko uslugo, ker naj bi družbi IGRM grozil stečaj. Vendar Hades Trgovina najetega posojila ni odplačala, Gorenjska banka pa je jeseni 2011 k plačilu pozvala občino Komenda. Prevzem dolga ali izdaja poroštva zasebnemu podjetju pa je v nasprotju z veljavnimi predpisi na področju zadolževanja občin.

Komisija opozarja, da Drolec župansko funkcijo opravlja vse od leta 1999 in bi se moral dobro zavedati pravic, dolžnosti in odgovornosti, ki jih ima, ter poznati področno zakonodajo, ki ureja delovanje lokalne samouprave.

Drolec odgovorov na ugotovitve komisiji ni posredoval. Za STA pa je danes dejal, da poročila komisije še ni prebral in ga zato tudi še ne more komentirati. Predvidoma ga bo lahko komentiral v začetku prihodnjega tedna.

Komisija za preprečevanje korupcije se je preiskovanja ravnanja župana Drolca lotila na podlagi prijave, ki jo je prejela junija lani in v kateri prijavitelja skrbi, da župan s svojim nezakonitim ravnanjem ogroža finančno stanje občine.

Delovanje Drolca je v minulih letih sicer preučevala tudi že policija, ki je zoper njega februarja podala kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja podkupovanja pri izgradnji poslovne cone v Komendi, maja pa še ovadbo za sum ponarejanja listin v korist družbe Gratel.