Kot je v danes objavljenih ugotovitvah zapisala protikorupcijska komisija, je Štepihar očitana ravnanja storil v času, ko je bil na mestu direktorja oziroma v. d. direktorja Ljudske univerze Celje, in sicer s sklepanjem pogodb, s katerim je kršil načeli konkurence in prepovedi diskriminacije, s kompenzacijskim zaposlovanjem ter izvajanjem nerentabilnih programov.

Ljudska univerza Celje je po mnenju komisije v preteklosti sklepala pogodbe z nekaterimi izvajalci, ki so dejansko predstavljale tok javnih sredstev v zasebne roke. Za komisijo je bilo med drugim sporno poslovno sodelovanje s poslovnim subjektom Exclusive posredništvo Bojan Krajnc s. p. ter s čistilnim servisom Alojz Zidar s. p., pri čemer je direktor z odpovedjo pogodbe ukrepal šele leta 2009, ko se je na zavodu finančna stiska začela konkretneje izražati.

Komisija Štepiharju očita tudi nepregledno politiko zaposlovanja in nagrajevanja, kjer je v konkretnem primeru šlo bolj za reševanje perečih finančnih zadev kot pa za zagotavljanje kakovostnega kadra. Konec leta 2009 so v zameno za polovični odpis dolga zaposlili sorodnico lastnika podjetja Ellipso, ob tem pa komisija poudarja, da se je s takšnim načinom poplačila dolgov srečala prvič.

Za takšno ravnanje naj bi vedel tudi svet zavoda, vendar ni ukrepal, pač pa je tovrstni "sanacijski načrt" celo potrdil. Pri koruptivni zaposlitvi je torej soudeležen tudi svet zavoda, saj ni storil ničesar, da bi to zaposlitev preprečil, dodaja protikorupcijska komisija.

Tretji sklop nedopustnih ravnanj pa predstavlja izvajanje programov, ki jih zavod zaradi premajhnega števila udeležencev z vidika gospodarnosti naj ne bi izvajal. Nekdanjemu direktorju je bilo namreč znano minimalno število udeležencev programov, potrebno za njihovo izvedbo z ničelnim finančnim rezultatom, vendar je kljub temu dopustil izvedbo programov z bistveno manj udeleženci, kar pa predstavlja korist za izvajalce programov in finančno izgubo za Ljudsko univerzo Celje.

Ljudska univerza Celje je sicer v lasti celjske občine, že pred leti pa je zašla v finančne težave. Štepihar je zaradi hudih notranjih sporov in osebnih razlogov lani poleti odstopil.