"Tega ne moremo več prenašati. Ne moremo! Ne moremo!,“ je zavpil Stefano Meletti na koncu temnega tunela, kjer so se protestniki zabarikadirali in oborožili z eksplozivom. "Če se je oblast odločila, da nas in naše družin ubije, se potem lahko kar sami,“ je dejal rudar in izza pasu potegnil nož ter dvakrat zarezal po roki.

Dva druga rudarja, ki sta stala za Meletijem, sta se začudeno spogledala in ga nemudoma zbila na tla in mu skušala vzeti rezilo. Meleti je v rudniku delal 24 let zato bi morebitno zaprtje tega resno ogrozilo življenja njegove družine. Po incidentu so ga takoj prepeljali v bližnjo bolnišnico.

Rudnik Carbosulcius sicer zaposluje 500 rudarjev in predvsem dobavlja premog bližnji tovarni Enel. S stavko poskušajo rudarji italijansko vlado v Rimu prisiliti, da spodbudi obratovanje premogovnika z denarjem, ki ga sicer namenja projektom za čisto energijo. Rudarji namreč trdijo, da bodo brez državnih investicij v premogovnik kmalu izgubili službe.

Sardinija je bogata z rudami, a je rudarstvo na otoku v zadnjih nekaj letih v krizi, veliko rudnikov pa je prenehalo obratovati. Gospodarstvo Sardinije se vse bolj usmerja predvsem k turizmu.