Minister za okolje Mihael Zmajlović je ovadbo napovedal v petek, potem ko so prebivalci umaknili blokado smetišča, mediji pa so zasluge za rešitev krize s smeti pripisali Bandiću. Zmajlović je na novinarski konferenci povedal, da je Bandić dogovor s prebivalci dosegel šele, ko so ga na ministrstvu opozorili, da je odgovoren za težave z odlaganjem odpadkov.

Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, je Bandić odgovoren za delovanje mestne uprave v skladu z zakonom. Ob tem so ocenili, da župan in mestna uprava nista spoštovala zakona o odpadkih. Po mnenju ministrstva nista zagotovila nemotenega odlaganja smeti, zaradi česar je poraslo tveganje za onesnaženje okolja. Komunalne službe tri dni niso pobirale odpadkov v mestu, so dodali.

Spomnili so še, da je za omenjene prekrške predpisana denarna kazen za pravne osebe med 100.000 in 500.000 kun (13.500 in 67.500 evrov), za župana kot fizično osebo pa med 15.000 in 25.000 kun (2000 in 3300 evrov).

Prebivalci Jakuševca so prekinili blokado, potem ko je Bandić obljubil, da bo mestni skupščini posredoval njihove zahteve glede nadaljnjega izplačevanja ekoloških nadomestil, brezplačne legalizacije nezakonito zgrajenih objektov ter možnosti, da še naprej redijo domače živali.

Bandić je celo napovedal, da bo od mestne skupščine zahteval, naj sosesko razglasi za območje, za katerega bo država posebej skrbela. V Jakuševcu ob osrednjem zagrebškem smetišču na jugovzhodu Zagreba živi približno 3000 ljudi.

Predsednik mestne skupščine Davor Bernardić je pred petkovim dogovorom napovedal, da bodo imeli v torek izredno sejo zaradi problemov z odpadki. Odlagališče v Jakuševcu namreč od leta 2010 obratuje brez ustreznih dovoljenj.