V okolici Čačka je borov gozd zagorel v petek okoli 20.30, zaradi visokih temperatur in suše pa se je hitro razširil. Ognjeni zublji so danes začeli ogrožati okoli 300 hiš, zato so srbske oblasti ukazale evakuacijo prebivalcev bližnjih vasi Miokovci, Srezojevci in Gornja Gorevnica. Nekatere hiše in druge objekte v teh vaseh je že zajel ogenj.

S plameni se borijo gasilci in prebivalci ob pomoči dveh helikopterjev, na pomoč pa naj bi jim še danes prišlo tudi letalo za gašenje iz Rusije, ki je popoldne že prispelo v Srbijo.

Po besedah načelnika sektorja za izredne razmere na srbskem notranjem ministrstvu Predraga Mariča so razmere trenutno najbolj kritične v Gornji Gorevnici.

O številnih požarih te dni poročajo tudi iz BiH. Najhuje je v bližini Konjica, kjer je požar v borovem gozdu po navedbah tamkajšnje civilne zaščite že dosegel "katastrofalne razsežnosti" in se še širi. Opozorili so na možnost, da bi se požar z območja Konjica razširil proti okolici Mostarja, kjer tudi že gori, tako da bi se več požarišč združilo v enega ogromnega, poroča Hina.