Video posnetek, ki ga je eden od očividcev objavil na spletu, priča, da je po siloviti eksploziji plina v največji venezuelski rafineriji in eni največjih na svetu izbruhnil ogromen požar. Nad rafinerijo so se dvigali več deset metrov visoki plameni. Sama eksplozija pred tem je uničila številna poslopja v bližnjih ulicah.

Chavez odredil preiskavo

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je razglasil tridnevno žalovanje ter odredil preiskavo o vzroku eksplozije oziroma o krivcu za smrtonosno uhajanje plina. "To zadeva vse nas. je zelo žalostno, zelo boleče," je po telefonu za državno televizijo ocenil predsednik.

Podpredsednik Elias Jaua je medtem v soboto osebno odpotoval na prizorišče katastrofe na zahodu Venezuele. V soboto zvečer je za državno televizijo tudi povedal, da je število mrtvih s prejšnjih 26 naraslo na 39. Med mrtvimi je 18 pripadnikov venezuelske vojske, šest trupel pa še niso identificirali, je še povedal. Po prejšnjih navedbah naj bi bil med žrtvami nek desetleten deček.

Razmere pod nadzorom

Oblasti so sicer že v soboto zatrdile, da so razmere pod nadzorom in da bodo dela v rafineriji v dveh dneh znova stekla. Gasilcem naj bi ogenj uspelo spraviti pod nadzor, čeprav povsem pogašen še ni.

Amuay je del kompleksa Paraguana, ki vključuje tudi rafinerijo Cardon. Obe skupaj dnevno obdelata okoli 900.000 159-litrskih sodov nafte in 200.000 sodov bencina. Venezuela je sicer ena glavnih izvoznic nafte ZDA in je članica Organizacije držav izvoznic nafte (Opec).

Venezuelske oblasti zatrjujejo, da nesreča ne bo vplivala na izvoz nafte, saj da imajo črnega zlata na zalogi za deset dni, medtem ko naj bi dela v rafineriji znova stekla že v največ dveh dneh.