Od tistih, ki se zdravijo v ljubljanskem UKC, sta dve osebi še vedno v smrtni nevarnosti, je danes povedal nadzorni travmatolog tamkajšnje kirurške klinike Anže Kristan. Dodatni trije bolniki so zunaj smrtne nevarnosti, vendar v kritičnem stanju.

V četrtek je bilo v kritičnem stanju osem ljudi, a se je trem stanje izboljšalo, med drugim tudi otroku, ki so ga že premestili v otroško intenzivno nego. Ostala dva bolnika pa so premestili na intenzivno nego travmatološkega oddelka, je pojasnil Kristan v današnji izjavi za medije.

Ena od obeh ponesrečenih oseb, ki sta v smrtni nevarnosti, je po Kristanovih besedah trenutno na operacijski mizi zaradi hudih opeklin. Zaradi hudih opeklin ženske doslej tudi še ni bilo moč prepoznati, štiri druge poškodovane pa jim je uspelo prepoznati do četrtka zvečer.

Devet od 21 poškodovanih, kolikor so jih v četrtek sprejeli v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, je že odšlo domov, še dva pa bosta bolnišnico zapustila v prihodnji dneh.

Operacije danes v UKC Ljubljana sicer večinoma potekajo po programu, le na kliničnem oddelku za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline še vedno operirajo četrtkove ponesrečence. Na travmatologiji pa danes operirajo tiste, ki bi po programu morali biti operirani v četrtek.

Kristan je ob tem dejal, da je delo naporno. "Ampak naše delo je tako, da včasih zahteva, da gremo čez sebe," je dejal.

Iz današnje tiskane izdaje: Najhujša letalska nesreča po osamosvojitvi, med štirimi smrtnimi žrtvami tudi otrok

V Mariboru ena oseba še vedno v kritičnem stanju

Predstojnik oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo v UKC Maribor Erik Vrabič je na današnji tiskovni konferenci povedal, da je eden od dveh poškodovancev, ki so ju včeraj prepeljali v njihovo ustanovo, še vedno v kritičnem stanju. Ima 60 odstotkov opeklin na površini telesa. "To je izjemno kritično stanje, kjer je veliko telesne površine opečene. Nahaja se na enoti za intenzivno terapijo naše ustanove," je povedal Vrabič. Dodal je, da so pri poškodovancu predvideni številni operativni posegi s pričetkom v prihodnjem tednu.

"Z drugim poškodovancem je stanje nekoliko boljše, saj gre za približno 18 odstotkov opeklin, pri čemer je polovica površine globoko prizadeta, kar bo v prihodnjem tednu potrebno zdraviti operativno," je razložil Vrabič. Stanje drugega poškodovanca je dokaj stabilno, zato danes pričakujejo, da bo premeščen na Oddelek za plastično in rekonstruktivno kirurgijo. Ta poškodovanec ima tudi zlom levega gležnja in poškodbo hrbtenice, ki je stabilna, ter zlom ledvenega vretenca. je še dodal Vrabič in pojasnil, da bo treba tudi te poškodbe zdraviti operativno.

"Seveda pa je primarno zdravljenje opeklin. Zdravljenje pri obeh bo dolgotrajno, verjetno več tednov ali več mesecev," je še povedal Vrabič.

Inštruktor letenja z baloni Darko Kralj: "V takšni vremenski situaciji je bolje odpovedati polete in iti na kavo"

V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer so zdravili le lažje poškodovane, so v četrtek popoldne odpustili dva, preostale tri pa danes.

Kot je specialist splošne kirurgije in travmatologije Splošne bolnišnice Celje Radko Komadina davi povedal za STA, je njihov pacient noč prestal mirno. Je tudi stabilen in zunaj življenjske nevarnosti, njegovo zdravljenje v prihodnjih dneh pa naj bi potekalo gladko, je še ocenil.

Po besedah vodje kirurškega oddelka Splošne bolnišnice Jesenice Janeza Pšenice njihova pacientka, ki ima več zlomov, ne potrebuje operativnega zdravljenja in ni v življenjski nevarnosti. V bolnišnici nadaljujejo njeno neoperativno zdravljenje, zaradi bolečin pa jo bodo tam zadržali še nekaj dni, je še pojasnil za STA.

Preiskava se danes nadaljuje

Preiskovalci danes nadaljujejo s preiskavo okoliščin nesreče. Včeraj zvečer so se pojavile informacije, da je bilo za nesrečo krivo "striženje vetra" pri tleh, pilot balona pa ni imel veljavnega dovoljenja za letenje.

Policija ugotavlja tudi, ali je bilo storjeno kakšno kaznivo dejanje. Vendar pa se o morebitni opredelitvi kaznivega dejanja sedaj še ne more govoriti. Predstavnica za stike z javnostjo na Policijski upravi Ljubljana Maja Adlešič še ni mogla odgovoriti na vprašanje, ali so bili udeleženci poleta z balonom organizirana skupina ali naključno zbrani posamezniki.

To bo znano, ko bodo zbrana vsa obvestila in opravljeni pogovori z udeleženci poleta, je dejala. Pogovori z njimi namreč že potekajo, seveda pa se opravljajo s tistimi, ki jim zdravstveno stanje to dopušča. S posameznimi aktivnostmi policije, denimo s tem, ali se je policija že pogovorila s katerim od odgovorih v podjetju, ki je organiziralo polet, pa tudi Adlešičeva ni seznanjena.

Identifikacija žrtev in enega poškodovanega v nesreči balona še poteka

Po besedah Maje Adlešič tako med drugim še vedno potekajo identifikacije žrtev nesreče in enega poškodovanca.

Čeprav identifikacije še potekajo, pa je Adlešičeva danes lahko potrdila, da so bili v nesreči udeleženi štirje tujci, dva Italijana in dva Britanca. Italijana sta lažje poškodovana in so ju že izpustili iz bolnišnice, je pojasnila Adlešičeva.

Hkrati je Adlešičeva potrdila, da je med hospitaliziranimi tudi pilot balona. Na vprašanje, ali je bil v balonu tudi kopilot ali le pilot, pa je odgovorila, da je to stvar preiskave.