Spopadi so izbruhnili med približno 100 izgredniki in okoli 150 policisti v ponedeljek zvečer, izgredi pa so se končali davi. Policija je uporabila solzivec in gumijaste naboje, da bi razgnala izgrednike, potem ko so ti policiste ranili s pirotehniko in šibrovkami, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izgredniki so prav tako zažigali avtomobile in smetnjake.

Nasilje je sledilo manjšim nemirom, do katerih je prišlo dan poprej in jih je sprožila aretacija moškega zaradi nevarne vožnje. Aretacijo so nekateri prebivalci dojeli kot brezčutno, saj je ravno takrat mnogo prebivalcev mestne četrti prisostvovalo bedenju za 20-letnika, ki je umrl v motoristični nesreči.

Župan Amiensa Gilles Demailly je dejal, da je v severnem predelu mesta naletel na razdejanje. "V tem mestnem predelu je redno prihajalo do incidentov, vendar je že dolgo let od tako nasilne noči s toliko povzročene škode," je povedal Demailly.

Francoski predsednik Francois Holland je sporočil, da bo njegova vlada storila vse, da bo zagotovila spoštovanje reda in miru v Amiensu, kjer so ponoči izbruhnili nemiri. "Notranji minister Manuel Valls bo nemudoma odpotoval v Amiens, da bo poudaril, da bo država storila vse za vzpostavitev miru," je poudaril Hollande.

Na začetku meseca je bil predel v Amiensu razglašen za eno od 15 najbolj problematičnih območij v Franciji. Vlada je obljubila, da bo zagotovila več varnosti in denarja za ta območja.