Na La Gomeri so požari, najhujši v zadnjem desetletju, v tednu dni uničili že okoli 3000 hektarjev površin, a jim še ni videti konca. Pogorela je že tudi približno desetina narodnega parka Garajonay, v katerem se nahaja več ogroženih in rastlinskih vrst in ki spada pod Unescovo svetovno dediščino. Danes ponoči so morali na otoku znova evakuirati več sto ljudi.

Približno 1000 hektarjev površin je medtem že uničil požar v Galiciji na severu Španije. V petek so morali tam evakuirati dve vasi. Zaradi zelo suhega vremena, ki traja že vse od zime, in ekstremno visokih poletnih temperatur je Španijo letos sicer prizadelo že izredno veliko požarov.

Požar pa pustoši tudi na območju svete gore Atos na severu Grčije, ki je dom nekaterih najstarejših meniških skupnosti na svetu. Proti ognju se bori kakih 200 grških, 50 srbskih in deset bolgarskih gasilcev ter tudi številni grški vojaki in prostovoljci.

Gre za območje, na katerem se nahaja približno 20 pravoslavnih samostanov, ki so stari tudi več kot 1000 let. Požar sicer za zdaj še ne ogroža samostanov, a njegovo gašenje otežuje močan veter. Oblasti sumijo, da je bil požar podtaknjen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Hrvaška danes ni imela miru pred požari. Ti so med drugim izbruhnili v dubrovniški županiji pri kraju Plat in na območju Šibenika. Medtem je gasilcem požar na otoku Brač, ki je v petek uničil oz. poškodoval tri počitniške hišice, ponoči uspelo lokalizirati. Požar blizu Plata je danes uničeval gozdove in nizko grmičevje in je že tudi ogrožal naselja, vendar so ga s pomočjo 200 gasilcev nato obvladali.