Med trojico pridržanih sta dva Čečena in Turek. Aretirani Turek je živel v hiši vasi San Roque (provinca Cadiz) z ženo maroškega porekla. V tem stanovanju so tudi aretirali enega od osumljencev, medtem ko so preostala dva prijeli v kraju Ciudad Real v osrednji Španiji. Bila naj bi na poti v Francijo. Eden od njiju se je ob aretaciji silovito upiral.

Obiskovali Al Kaidin kamp za urjenje v Pakistanu

V hiši je policija našla eksplozivna sredstva, zdaj pa sumijo, da je šlo za načrtovanje terorističnega napada nekje v Evropi. Prvič se je zgodilo, da so v Španiji našli osumljence, ki so imeli pri sebi eksplozive.

Domnevni teroristi so po poročanju tega časnika povezani s celico Al Kaide, imenovano LET. Ta je povezana tudi z napadi v Mumbaiju leta 2008, v katerih je umrlo 170 ljudi. Uradno odgovornost za napade v Mumbaiju je sicer prevzela pakistanska skrajna skupina Laškar-e-Taiba.

Španski notranji minister Jorge Fernandez Diaz je na novinarski konferenci povedal, da gre za "eno največjih preiskav, ki so jih proti teroristični skupini Al Kaida doslej izvedli na mednarodni ravni". Eden od aretiranih naj bi bil "zelo pomemben operativec v mednarodni strukturi Al Kaide", je povedal in dodal, da "obstajajo jasni znaki, da bi lahko aretirani načrtovali napad v Španiji ali v Evropi".

Policisti sicer sumijo, da je vsaj eden (možno pa, da vsi) od aretiranih obiskoval taborišča za urjenje v Pakistanu. Mediji so poročali, da so v stanovanju našli strup, a je minister to zanikal. Je pa povedal, da so od tujih tajnih služb prejeli obveščevalne podatke, po katerih naj bi imel eden od aretiranih "obsežne izkušnje z izdelovanjem strupov in avtomobilov bomb".

Al Kaida iskala špansko govoreče "volke samotarje"

Al Kaida je na arabskem polotoku v začetku julija izdala sporočilo, da iščejo špansko govoreče "volke samotarje" za operativce, poroča španski časopis El Pais.

V Španiji so v minulih letih aretirali več islamskih skrajnežev, še posebej v Kataloniji na severovzhodu države. A po navedbah španskih medijev je tokrat prvič, da so pri aretiranih našli razstrelivo.

Marca je policija v Valencii prijela domnevnega člana Al Kaide, ki naj bi vodil enega najpomembnejših džihadističnih forumov na svetu, posvečenih rekrutiranju in indoktrinaciji. Savdijec naj bi bil znan kot "Al Kaidin knjižničar".

11. marca 2004 so usklajeni bombni napadi na madridski železnici, ki jih je izvedla z Al Kaido povezana lokalna celica, terjali 191 življenj, 1841 ljudi je bilo ranjenih. V zvezi z napadi je bilo obsojenih 21 ljudi, večinoma Maročanov.